Uitgaan & Cultuur

Vier carnaval met de Kozakken!

OLDENZAAL - De Kozakken presenteren met trots het carnavalsprogramma met een feestavond op 6 februari en de opkomst van de tsaar & tsarina op 11 februari. 

Stichting carnaval de Kozakken houdt jaarlijks carnavalsfeesten in Oldenzaal, bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking uit de regio.

“De Kozakken vieren écht carnaval”, vat Herman Kok, vrijwilliger sinds het eerste uur, samen. “Dit is carnaval hoe het bedoeld is zeggen de bezoekende carnavalsverenigingen altijd. Met een feestmuts op is iedereen gelijk. De sfeer is opperbest en er wordt feest gevierd en gedanst; vaak worden nog even de instrumenten van de kapel geprobeerd. Iedereen is welkom en iedereen kan meedoen, ook voor wie een regulier carnavalsfeest te druk is.”

 

Kozakkencarnaval op 6 februari

De Kozakken vieren twee feesten. Dit jaar is de grote feestavond (voorheen met de naam VTB-carnaval) op dinsdag 6 februari in restaurant Ter Stege. Vanaf 19.00 uur zijn de feestvierders welkom voor een onvervalst, gezellige carnavalsavond met wat te drinken, iets lekkers te eten en livemuziek. Diverse carnavalsverenigingen bezoeken elk jaar het Kozakkencarnaval; voor velen is een bezoek aan deze feestavond vast onderdeel van hun programma.

Het carnavalsfeest is al meer dan 35 jaar een traditie. De entree is gratis dankzij sponsoren.

 

Opkomst tsaar & tsarina op 11 februari

De Kozakken hebben heuse carnavalshoogheden. De tsaar en tsarina presenteren zich op zondagochtend 11 februari in Stadstheater de Bond. Het feest begint om 10.00 uur.

Het stadstheater is die dag de residentie van de Kozakken: de Bond is voor hen de hele ochtend en middag beschikbaar, tot en met het moment dat de optocht langs het theater trekt. Zo kunnen de Kozakken samen optocht kijken terwijl ze ondertussen een warm onderkomen hebben in de Bond.

 

Je bent welkom

Alle mensen met een beperking uit Oldenzaal en omgeving zijn welkom om carnaval te vieren met de Kozakken. Een vaste schare bezoekers weet de Kozakken elk jaar te vinden, maar ook nieuwe mensen zijn welkom. Er is een flyer verspreid onder instellingen en verenigingen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, werken en recreëren. Aanmelden voor de feesten is niet nodig.