Uitgaan & Cultuur

Via Crucis van Franz Liszt uitgevoerd door Encore Muziek- en Theaterkoor

OLDENZAAL - Muziek- en Theaterkoor Encore uit Oldenzaal heeft laten zien en horen dat het in staat is zeer gevarieerde muziekstijlen aan te kunnen. Na de optredens in Stadstheater de Bond in Oldenzaal en op het hoofdpodium van Paradiso in Amsterdam zijn twee keer de Via Crucis van Franz Liszt uitgevoerd. 

De Via Crucis zijn de bezongen veertien kruiswegstaties van het lijden van Jezus Christus. De uitvoeringen worden uitgevoerd zoals het hoort bij het bezingen van de kruisweg, sober met stemmig solistisch pianospel en gezongen koralen. Voor een robuustere uitvoering van de mannenstemmen zijn een aantal leden van het Oldenzaals Mannenkoor en Voices in Four bereid gevonden om de bas- en tenorpartij te versterken. Als solisten uit eigen koor werd Petrus vertolkt door Herman Brouwer en Jezus door Hans  Horsthuis.

Palmzondag 24 maart was de eerste uitvoering in de voormalige H. Antonius van Padua kerk in Vorden. In het kerkgebouw is nu het heiligenbeeldenmuseum gevestigd. Voor het koor een geweldige omgeving met perfecte akoestiek om de Via Crucis ten gehore te brengen. Tachtig tot honderd muziekliefhebbers hebben genoten van een indrukwekkende uitvoering. De stiltes tussen de staties waren te horen en te voelen. Het koor en pianist werden hierdoor tot het uiterste gedreven wat resulteerde in een zeer geslaagde uitvoering. 

Witte Donderdag 28 maart was de locatie totaal anders maar niet minder inspirerend. De stadhuishal in Oldenzaal was rijkelijk gevuld met ruim honderd luisteraars. De reacties van het publiek waren verrassend en lovend. Het pianowerken werd vertolkt door pianist en dirigent Richard von Benken. Zijn virtuoze pianospel wist hij subtiel te combineren met het dirigeren van dit vijfenveertigkoppige koor. De zangers blonken uit door dynamisch sterk, zuiver en tegelijkertijd subtiel te zingen. Het publiek beaamde dat met een stevig applaus. Het was de perfecte voorbereiding op Pasen.