Uitgaan & Cultuur

Twintigste editie van klassieke Oranjerit belooft een groot succes te worden

OLDENZAAL - Op Koningsdag start om 10.00 uur ‘de meest koninklijke Klassieker Tourrally’, zoals op de Facebookpagina van de Oranjerit beschreven staat. De twintigste editie alweer, dus een jubileumjaar! Deze klassieke autorit zal ook dit jaar weer een pittige opgave worden voor de 55 deelnemende equipes. Je kan de prachtige wagens vanaf 09.00 uur te bewonderen bij de Plechelmustoren.

“Na de jaarwisseling beginnen we altijd direct met de voorbereidingen van de Oranjerit,” vertelt Ton Lamers, die sinds dit jaar voorzitter van de rittencommissie is. “In coronatijd hebben we het evenement één keer overgeslagen. Het tweede jaar hebben we het wel door laten gaan. Vandaar dat we nu de 20ste editie tellen.” De organisatie bestaat uit zes man: Bert ten Tije, Hans Padberg, Rob Veelers, Michel Huizinga, Frank Telgenkamp en Ton Lamers.

Hans en Bert hebben de route dit jaar uitgezet. “Ieder jaar bedenken we weer nieuwe plekken waar we heen kunnen rijden en springen we een andere kant op. Er zitten hele spannende weggetjes in de route. Ook over boerenerven, dus we moeten goede afspraken met iedereen maken,” legt Ton uit. “We werken met kaartlees-ritten waarbij je de route moet rijden via het ‘bol-pijlsysteem’ gecombineerd met andere opdrachten. Het kan zomaar zijn dat er ergens een pion staat met een tennisbal erop waar je de auto achterwaarts tegenaan moet parkeren zonder dat het balletje valt. En we halen nog weleens rottigheidjes uit bij rotondes of dat je in een driehoekje moet rijden.” Het element tijd speelt bij deze rit geen enkele rol. Je moet de route zo nauwkeurig mogelijk afleggen en de opdrachten onderweg zo goed mogelijk uitvoeren.

“Veel auto’s hebben slechts plek voor de bestuurder en de bijrijder, maar als de auto zich er voor leent mag je bijvoorbeeld ook als gezin meedoen. Vorig jaar deed er een moeder met drie kinderen mee. Haar zoon van veertien was bijrijder. Ik vroeg me af of dat wel goed zou gaan, maar ze wonnen gewoon keihard. Het blijft ieder jaar dus weer een verrassing wie er wint.”

Dit jaar doen er veel nieuwe deelnemers mee. Rond 09.00 uur komen de auto’s rond de Plechelmustoren bij elkaar. Op deze startplek krijgt iedereen een routeboekje en nadere instructies. Rond de middag komt de hele club weer bij elkaar om te lunchen en de dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking, een borreltje en veel gezelligheid. Nog een zonnetje erbij en dan moet deze jubileumeditie een groot succes worden!