Uitgaan & Cultuur

Twee keer uitverkocht Spanvöggel gala is een ‘Reis door de tijd’

OLDENZAAL - Afgelopen weekend was het weer groot feest in de tent aan de Enschedestraat in Berghuizen. Carnavalsvereniging de Spanvöggel zorgde vrijdag en zaterdag voor een ware Reis door de tijd voor de gasten van de tweemaal volledig uitverkochte tent  D’n Grote Branderd. 

Om stipt 20.00 uur trok het span, Markies Martin en Rentmeester Frank met hun gevolg naar binnen om zich 4 uur lang te laten verrassen door de meest uiteenlopende acts afkomstig uit de wijk, vereniging of directe kring van het hoogheidspan. De reis door de tijd werd afgetrapt door Joeri Vrijkorte die meteen het publiek uit volle borst liet meezingen met zijn openingslied op de melodie van “The pianoman’ uit 1973. De Jeugdraad van elf beleefden samen met Jeugdmarkies Yfke en Page King dit jaar een primeur door voor het eerst een act te verzorgen op het gala.  Samen vertolken zij de standbeelden in het museum die s ’nachts een totaal eigen leven blijken te leiden en het museum omtoveren tot een ware carnavalstempel!

Bij een vereniging als de Spanvöggel met zoveel jonge aanwas een mooie manier om de jeugd ook echt te betrekken. De jeugd van nu is de gala artiest van de toekomst! Dat ook het publiek toe was aan beweging bleek wel toen het tijd was voor Berghuizen in Beweging! De hele tent deed mee met de gymnastiekles die de Berghuizense “Olga Commandeur” en mannelijke co-presentator aan het publiek voorschotelden.

De raad van elf zorgde voor menig lachsalvo uit de zaal tijdens hun act die zich afspeelde in het jaar 1988 of eigenlijk beter…. het jaar 0. Hun act gebaseerd op het verhaal “Kroamschudden in Mariaparochie” van Herman Finkers zorgde voor herkenning en hilariteit. Ook oud hoogheden Tim en Martijn van vorig jaar lieten zich van hun meest gekleurde kant zien! Zoals de traditie voorschrijft deden de heren samen met hun Tolletuut en Dollegien hun uiterste best om het publiek mee te nemen in de hits van de jaren 80 in een kolderiek optreden.  Ook Café Haanakker was weer terug op het gala maar dit keer wel in het oprichtingsjaar 1955, waarbij ook hier weer een primeur aan te kondigen was. Het eerste cafébezoek van een vrouw! De vrolijke vrienden hadden dit keer ook gezorgd voor een lekker stukje livemuziek in het café.

En de lachspieren waren nog niet uitgetraind want na een optreden van Martin Olde Weghuis mocht ook nog Supratranovski Ballet het podium betreden. Na 3 minuten prachtig klassiek ballet door geschoolde prima ballerina’s betraden, tot hilariteit van de zaal, de vrienden van de hoogheid het podium om gekleed in tutu’s het Zwanenmeer te dansen. De avond eindigde gewoon in 2024 met een lekker stuk muziek en een eigentijdse polonaise!

Maar alsof deze avonden niet genoeg waren stond er op zondag vanaf 12.30 uur het traditionele noabertreffen op het programma! Vijftien zusterverenigingen uit de gehele omtrek kwamen naar Berghuizen om samen met de Spanvöggel er een prachtig feest van te maken! Drie dagen op rij een volle tent met carnavalsvierders! Een meer dan succesvol weekend voor de Spanvöggel en nu op naar de Dree dolle daagn!