Uitgaan & Cultuur

Orkest Semper Oldenzaal neemt na negentien jaar afscheid van dirigent Ruud Pletting

OLDENZAAL -  Het kan het einde van een tijdperk worden genoemd: na negentien jaar succesvolle samenwerking nemen het orkest van Semper Oldenzaal en dirigent Ruud Pletting op zondag 27 november afscheid van elkaar. Al die jaren reed Ruud vanuit zijn woonplaats Beverwijk iedere maandagavond naar de Boeskoolstad - 183 kilometer heen, 183 kilometer terug.

“Weet je wel waar ik woon?”, was Ruuds eerste reactie toen hij in 2003 door orkestmanager Frank Jonkers werd benaderd voor het dirigentschap. “Ik woonde destijds in Amsterdam, dus niet bepaald naast de deur. Voor mij was de afstand echter geen probleem. Als freelance trombonist heb ik enkele jaren bij het Orkest van het Oosten gespeeld, dus de lange autorit was ik al gewend.

Bovendien kom je zodra je bij Deventer de brug over rijdt in een wereld terecht die mij erg aanspreekt. Hier geldt nog het noaberschap: mensen nemen de tijd voor elkaar en gaan sociaal sterk met elkaar om. De derde helft - een biertje, een gehaktbal en een goed gesprek - is bij ‘t Semper dan ook net zo belangrijk als de repetitie zelf. Naast het muzikale plezier en hoge niveau maakte dit sociale aspect het voor mij zo prettig om hier al die jaren te werken.”

Muzikale hoogtepunten

De keren dat Ruud in de afgelopen negentien jaar op maandagavond niet aanwezig was, zijn op één hand te tellen. “Ik heb zelfs een keer met een blindedarmontsteking op de bok gestaan - de volgende dag lag ik in het ziekenhuis. Ik ben gewoon ontzettend gedreven”, aldus Ruud. Die gedrevenheid heeft voor vele, muzikale hoogtepunten gezorgd.

 “Ik herinner me nog mijn eerste concours. We speelden een geweldig programma en behaalden een topscore.

Op de afterparty speelden dweilorkesten De Köpperbloazers en de Hijskraan - dat kende ik niet, maar wát een feest! Een ander hoogtepunt was voor mij het jubileumconcert voor 125 jaar Semper. Samen met onder andere Ellen ten Damme hebben we toen voor de Oldenzaalse bevolking een fantastisch programma neergezet. En als trombonist mag Brasstival - een trombonefestival dat leden van ‘t Semper in 2016 organiseerden - natuurlijk ook niet in het rijtje ontbreken.”

Aanstekelijk enthousiasme

Een vierde hoogtepunt is wat Ruud betreft het laatste concours, in 2015. Ook toen ging het orkest na maandenlang hard werken met een hoge score naar huis. “Onder Ruuds leiding heeft het orkest bijna twee decennia van hoogtepunt naar hoogtepunt kunnen werken, om zich ondertussen te kunnen meten met de muzikale top”, zegt voorzitter Jorn Huiskes. “Ruud heeft ons met zijn aanstekelijke enthousiasme al die jaren in beweging gehouden. Zijn ideeën raakten nooit op, het werd nooit saai. Bovendien: écht goede dirigenten die óók een goede klik met het orkest hebben, zijn schaars. Semper is dan ook enorm dankbaar voor alles dat Ruud voor het orkest en de vereniging heeft betekend.” 

Afscheidsconcert zondag 27 november

Op zondag 27 november halen dirigent en orkest samen nog één keer alles uit de kast. Ook werken verschillende gastartiesten mee aan het afscheidsconcert: mensen die in de afgelopen negentien jaar regelmatig met Ruud en het orkest op het podium hebben gestaan. Het concert vindt plaats in de hal van Twents Carmelcollege de Thij en start - op verzoek van Ruud, net als bij het Concertgebouw in Amsterdam - om 14.15 uur.