Uitgaan & Cultuur

Beleef Oldenzaals erfgoed op de fiets

Open monumentendag 2023

OLDENZAAL - De Open Monumentendag is een landelijk initiatief dat ieder jaar in het tweede weekend van september wordt georganiseerd. Dit jaar op 9 en 10 september. Het thema is Levend Erfgoed.

Speciale fietsroute op 10 september

De Stichting Oldenzaalse Musea heeft speciaal voor de Open Monumentendag een unieke fietsroute uitgezet. Je fietst deze dag langs plekken waar bijzondere dingen te zien en beleven zijn die met (levend) erfgoed en monumenten te maken hebben. Interessant!

Activiteiten en bijzonderheden

Het start- en eindpunt van de route, die 30 km lang is, is de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Je kunt hier een kijkje nemen en ook openen de deuren van de Hofkerk en Antoniuskerk. Historisch museum het Palthe Huis is deze zondag gratis te bezoeken en elk half uur (van 11.30 tot 15.30 uur) kun je er een rondleiding volgen van ongeveer een kwartier. Hier waan je je terug in de tijd en kom je van alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad. Kinderen kunnen er het ‘Mysterie van de Gouden Haarspeld’ oplossen. Maar er is meer...

Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt? Je ziet het op de werkplaats van de midwinterhoornblazers. Bij de Höfte maak je kennis met een aantal zeldzame veerassen die juist nu heel relevant voor de mens zijn en je kunt meedoen aan een rondleiding over het schitterende landgoed de Hulst. Ook ontdek je een bijzondere manier van paarden houden in het ‘Paddock Paradise’. Tenslotte kun je deze dag de Joodse begraafplaats bezoeken en dat is bijzonder te noemen, omdat deze normaal gesloten is voor publiek.

Kortom: dit wil je niet missen, dus spring op de fiets op zondag 10 september. Deelname is gratis en je bepaalt helemaal zelf hoe en in welk tempo je de route fietst. 

Meer informatie en route

Voor meer informatie en (openings)tijden van monumenten en rondleidingen kijk je op de website www.openmonumentendag.nl/activiteit/fietsroute-

oldenzaal. Op www.palthehuis.nl/openmonumen

tendag2023 kun je alvast de route downloaden. Lukt dit niet, dan is de route vanaf maandag 4 september verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal of bij het Palthe Huis. Op de dag zelf ligt de route klaar bij het startpunt; de Plechelmusbasiliek.