Uitgaan & Cultuur

Oldenzaals Filmfestival geeft podium aan filmmakers en biedt entertainment voor iedereen

OLDENZAAL - Op vrijdag 17 november gaat het Oldenzaals Filmfestival weer van start. Kom je naar ‘Barbie: The Movie’ kijken of heb je meer interesse in de films van Twente Short? Je kan ook naar de documentaire ‘Behind the Music: Golden Earring 60 jaar’ en na afloop vragen stellen aan bassist Rinus Gerritsen. Hoe leuk is dat!

De derde editie van het Twents Scholieren Filmfestival bijt op vrijdagochtend in besloten kring het spits af. Middelbare scholieren uit de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs uit regio Twente hebben korte films gemaakt over het thema ‘Tijd’. “Ze hebben zulke leuke films gemaakt,’ vertelt Liesbeth Dales, voorzitter van het Filmfestival, enthousiast. “Ik mocht ze op een verborgen You Tubekanaal zetten voor de jury. Maar wat voor talenten sommige kinderen hebben. En op het grote doek is het straks nog mooier! Dit jaar zijn er mooie trofeeën gemaakt als prijs voor de jeugd.” ’s Avonds om 20.00 uur draait ‘Barbie: The Movie’. “Er wordt zelfs een Barbie Box geplaatst waar je mooie foto’s in kan maken,” lacht Liesbeth.

 Zondagmiddag om 13.30 uur is het tijd voor Twente Short: hét festival van de korte film. Ruim zeventig filmmakers uit het hele land stuurden voor deze zevende editie hun films op. Hiervan zijn er elf genomineerd. De films duren tussen de één en tien minuten. “Het is zo knap hoe de makers in zo’n korte tijd een compleet verhaal kunnen vertellen,” zeggen Liesbeth en Eddie Doorn eenstemmig. “Het is een pittige opdracht. Sommigen lukt dit zelfs binnen twee minuten. Dat is echt heel knap.” Eddie zit ook in de werkgroep van het Filmfestival en is tevens één van de oprichters van het Filmhuis. Na de pauze zal Masja de Roy de Henny Hogenbijl Prijs Film ontvangen voor haar niet aflatende inzet waarmee ze filmprojecten keer op keer opstart en vormgeeft.

Hierna volgt een presentatie van Valentine Kuypers, conservator bij Beeld & Geluid. De 16 mm-film bestaat dit jaar honderd jaar en ze laat de verrassende hoogtepunten zien van de expositie die net is afgelopen. Daarna volgt de bekendmaking van de winnaars van Twente Short. Wie zal het gouden Boeskoolmenneke winnen? De muzikale bijdrage van deze dag wordt verzorgd door Trio Charlaton met zigeunerjazz.

Kijk voor meer informatie op www.filmhuisoldenzaal.nl. Hier kan je ook tickets voor dit leuke evenement bestellen.