Uitgaan & Cultuur

Luz Welman uit Oldenzaal één van de regionale Voorleeskampioenen 2023-2024

OLDENZAAL -  De regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd was woensdagavond 5 maart in Bibliotheek Haaksbergen. Een traditie waarbij leesbevordering en leesplezier een belangrijke rol speelt.

Luz en Lise
Luz en Lise

Acht enthousiaste voorleeskampioenen uit verschillende lokale voorleesronden in Hengelo (2), Enschede (3), Hof van Twente, Haaksbergen en Oldenzaal deden in het bijzijn van ruim 160 supporters hun uiterste best om de jury te overtuigen van hun voorleeskwaliteiten. Daarmee zorgden ze er tegelijkertijd voor dat de jury een moeilijke opdracht had om te bepalen wie dit jaar die eervolle titel mogen dragen. De kandidaten lazen allemaal een zelfgekozen fragment uit hun boek voor. Die fragmenten kwamen uit heel verschillende boeken, die allemaal leuk waren om naar te luisteren.

Jury en presentatie
De jurering was in handen van juryvoorzitter Frans Pinkse (taalcoach), Maerle Vestijnen (winnaar voorleeswedstrijd 2023) en Frederique Westera (directeur Bibliotheek Twente). Zij beoordeelden de kandidaten op belangrijke aspecten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek. De presentatie was in handen van Fred Ric Schrijvers, die ook de pauze- en eindact verzorgde.

Terechte winnaars
Na een rijp beraad riep de jury Luz Welman (Franciscusschool, Oldenzaal) en Lise ter Hedde (Plechelmusschool, Hengelo) uit tot de regionale voorleeskampioenen 2023-2024!
Luz las voor uit het boek Knotsspannend van Tosca Menten. De jury over Luz: “Juist in dit gedeelte wist ze spanning in de tekst te brengen door nadruk te geven aan woorden en zinnen waar dat goed uitkwam. Ze had een goed contact met het publiek, dat ademloos luisterde.”
Lise las voor uit Juf Braaksel en de gigantische ontploffing van Carry Slee. De jury over Lise: “Lise zorgde voor een goede stemverhouding tussen wat de verteller zegt en de verschillende personages. Daardoor klonk het erg natuurlijk. Ook zij had een goed contact met het publiek.”
Luz en Lise gaan door naar de provinciale finale op 11 april in Nijverdal. De winnaar van de provinciale finale gaat vervolgens door naar de landelijke finale op 22 mei in Tivoli in Utrecht.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.