Uitgaan & Cultuur

Luz Welman is Voorleeskampioen 2023-2024 van Oldenzaal

OLDENZAAL - Donderdagavond 1 februari was het zover, de 31e lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Bibliotheek Oldenzaal. Een traditie waarbij leesbevordering en leesplezier een belangrijke rol speelt.

Oldenzaalse finale

Twaalf enthousiaste voorleeskampioenen van verschillende basisscholen deden ten overstaan van 58 supporters hun uiterste best om de jury te overtuigen van hun voorleeskwaliteiten. Daarmee zorgden ze er tegelijkertijd voor dat de jury een moeilijke opdracht had om te bepalen wie dit jaar die eervolle titel mag dragen. De kandidaten, allemaal uit groep 7 of 8, leidden met enkele zinnen hun verhaal in, om vervolgens een zelfgekozen fragment uit het boek voor te lezen. De fragmenten kwamen uit heel verschillende boeken, die allemaal leuk waren om naar te luisteren.

 

Jury en presentatie

De jurering was in handen van Maaike Haagsma (winnaar lokale voorleeswedstrijd Oldenzaal 2023), Murat Yildirim (wethouder gemeente Oldenzaal) en Carla Poel (leesconsulent voor Bibliotheek Twente in Oldenzaal). Zij beoordeelden de kandidaten op belangrijke aspecten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek. De presentatie was in handen van goochelaar Fred-Ric, die de kandidaten van hun spanning afleidde door af en toe een kleine goochelact te doen. Ook vermaakte hij zijn publiek tijdens de pauze met fascinerende trucs, waarbij iedereen zich afvroeg: “Hè, hoe kan dat nou!?"

 

Terechte winnaar

Na een rijp beraad riep de jury Luz Welman uit groep 7 van basisschool de Franciscusschool uit tot kampioen van Oldenzaal 2023-2024. De jury vond dat ze heel duidelijk sprak en goed gebruik maakte van stemwisselingen (hard, zacht). Ze gaf een goede introductie van haar boek 'Knotsspannend' van Tosca Menten en nam het publiek heel goed mee in haar verhaal. Je kon aan haar gezicht merken hoe het verhaal verliep (mooie expressie). Luz ontving uit handen van de jury de officiële oorkonde, een boekenbon en een bos bloemen. De overige kandidaten ontvingen allemaal wat lekkers als dank voor hun deelname.

Luz gaat door naar de regionale finale in Haaksbergen op 5 maart. De provinciale ronde is op 11 april in Nijverdal en de landelijke finale is op 22 mei in Tivoli in Utrecht.

 

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.