Uitgaan & Cultuur

Fietstocht van de Groene Loper Losser-Oldenzaal

Laat je inspireren door waardplanten

OLDENZAAL - Een tuin als herberg voor grote en kleine dieren, een groene straat, hoe pak je dat aan? Veel mensen hebben wel ideeën over hoe ze hun tuin, maar ook hun straat groener, biodiverser en gezelliger zouden kunnen maken. De Groene Loper Losser-Oldenzaal houdt op woensdagavond 19 juni een fietstocht voor extra inspiratie en verbinding op het gebied van waardplanten en insecten. Tijdens deze fietstocht wordt een aantal prachtig ingerichte tuinen bezocht met aandacht voor vlinders, bijen en andere insecten. Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

Ook buiten de eigen tuin, in de straat, zijn vaak mogelijkheden om meer groen toe te voegen. Hoe maak je bijvoorbeeld een geveltuin of adopteer je een boomspiegel. Mag dat zomaar en wat zijn de regels? Ook wordt stilgestaan bij mogelijkheden van financiële ondersteuning en een aanbod van biologische bollen. Er is informatie over de najaarsactie ’Planten van Waarde’ van de Groene Loper Losser-Oldenzaal waarbij u ‘vergroeners’, een prachtig plantenpakket, tegen een bijdrage van € 5,- per pakket van negen gifvrij geteelde waardplanten kunnen bestellen.

Waardplanten zijn planten die niet alleen voorzien in voedsel, maar cruciaal zijn voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel. 

Praktische informatie
De inspiratiefietstocht Waardplanten is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Losser en Oldenzaal.  Graag je eigen fiets meenemen. Als dat een probleem is, neem dan contact op.

Tijd: woensdag 19 juni van 19.00 – 21.30 uur
Startlocatie: Erve Stakenboer ,Oldenzaal
Aanmelden kan via groeneloperlosseroldenzaal@gmail.com (vol=vol!)

Over Groene Loper Losser-Oldenzaal
De Groene Loper Losser-Oldenzaal zet zich in voor het samen met bewoners realiseren van meer groen in de buurt. Meer bloemen, struiken en bloemen zijn niet alleen goed voor vogels en vlinders, ook mensen worden er blij van. Bovendien zorgt groen ervoor dat de stad op hete, zomerse dagen koeler wordt en bij stortbuien het water beter de grond in kan. De werkgroep Groene Loper bestaat uit: Natuur en Milieu Overijssel, Imkers Nederland afdeling Oldenzaal e.o, Groei & Bloei, afdeling Oldenzaal e.o. en IVN-afdeling Oldenzaal e.o.

 

Foto’s: Dick Belgers