Uitgaan & Cultuur

Gerlof Meijer, de eerste strafrechter met een theatercollege in Stadstheater De Bond

‘Ik wil het strafrecht wat dichter bij de burger brengen en de mens achter de rechter laten zien’

OLDENZAAL - Mensen hebben altijd een mening over strafzaken die in het nieuws komen. Dat gebeurt zelfs als nog niet duidelijk is wat er zich heeft afgespeeld. Het sentiment, het onderbuikgevoel, speelt een grote rol en zet mensen regelmatig op een verkeerd spoor. Ook politici spelen hier soms op in. De rechter wordt regelmatig weggezet als softie die niet met de poten in de klei heeft gestaan.

Gerlof Meijer, strafrechter in de Overijsselse rechtbank, tracht met zijn theatercollege ’Strafrecht? Levensecht!’ de bril waardoor de burger naar het strafrecht kijkt op goede sterkte te krijgen. Het is niet altijd zoals men denkt dat het is.

Het rechterswerk vraagt veel denkwerk en is een van de belangrijkste pijlers van onze rechtsstaat. Zonder onafhankelijke rechtspraak geen rechtsstaat, is Meijers opvatting in zijn theatercollege. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in wat een rechter doet!
Tijd voor een gesprek met Gerlof Meijer.

Hoe ziet uw theatercollege eruit?
Ik vertel mijn verhaal over strafrecht aan de hand van verschillende, reeds gepasseerde en niet door mij behandelde casussen. Dat doe ik met behulp van foto’s, filmpjes en muziek, zoals van Oscar and the Wolf, een van mijn favoriete bands. Over lopende zaken spreek ik niet inhoudelijk, laat staat over zaken die ik zelf onder de knop heb.

Ik heb altijd begrepen dat de rechter alleen middels zijn vonnis spreekt. U treedt uit die schaduw, heeft dat geen risicovole kanten?
In de vorige eeuw was het inderdaad zo dat rechters vrijwel niet naar buiten traden. Een eerste ontwikkeling naar buiten toe was het aanstellen van zogeheten persrechters die in de pers belangrijke vonnissen van een begrijpelijke toelichting voorzagen en de pers ook te woord stonden.

Een paar jaar geleden heb ik de eerste stap gemaakt naar het theater. Ik wil het strafrecht wat dichter bij de burger brengen en de mens achter de rechter laten zien. De rechter heeft immers goede kanten, maar ook tekortkomingen. Niets menselijks is ons vreemd.

Welke strafzaken uit het verleden zijn u bijgebleven?
Strafzaken die mij bijblijven zijn onder meer de verkeerszaken. Zaken waarin iemand een verkeersfout heeft gemaakt tengevolge waarvan er dodelijke slachtoffers zijn. Ik wil mensen duidelijk maken dat in mijn ogen iedereen daar had kunnen staan als verdachte. Ik herinner me nog een zaak in de polder waarin een man de haaientanden was gepasseerd, omdat hij kennelijk een auto die op de voorrangsweg reed niet tijdig had gezien. Hoe vaak overkomt dit de burger niet, maar meestal gaat het (oeps….) goed en slaakt hij een zucht van verlichting.

Dat geluk had deze man niet, zijn auto werd geraakt en er vielen twee dodelijke slachtoffers en een aantal zwaargewonden. Een zaak met alleen maar slachtoffers en veel emoties op de strafzitting.

Ook tragisch was een zaak met een mevrouw in de zaal waarin de verdachte haar zoon was en het dodelijke slachtoffer haar dochter. Haar zoon bracht zijn zusje dagelijks naar school. Hij reed beduidend sneller dan toegestaan in zijn auto en knalde op een tractor die een uitrit uitreed. Hij raakte blijvend zwaar gewond en het meisje overleed. De vrouw vroeg de rechter haar zoon niet te veroordelen, hij was al zwaar gestraft en een straf voegt niets toe, zo vond zij. Dat vonden wij ook. Er volgde een schuldigverklaring zonder oplegging van straf.

Strafrecht? Levensecht! van strafrechter Gerlof Meijer is op donderdag 4 april te zien in Stadstheater De Bond te Oldenzaal. Kaarten zijn voor € 18,50, incl. consumptie verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl.