Uitgaan & Cultuur

Gratis Bijeenkomst Bibliotheek Oldenzaal
Bijzondere verhalen over omgaan met rouw en verlies

OLDENZAAL - Mensen vinden het vaak moeilijk over rouw en verlies te praten, ook in hun contact met nabestaanden. Als je iemand verloren hebt, lijkt het of de buitenwereld na een tijdje vindt dat het maar eens klaar moet zijn. Terwijl ieder op z’n eigen tijd en manier rouwt. Twee 'ervaringsdeskundige’ Oldenzalers nemen je mee in hun bijzondere verhaal, geven meer inzicht in het rouwproces en wat jij kunt doen om iemand anders die rouwt goed te ondersteunen. U bent op 7 juni van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. De avond begint om 19.30 uur.

Het verhaal van Mirella de Jong en Rianke Lubberding

De familiegeschiedenis van Mirella is exceptioneel: op jonge leeftijd verliest zij achtereenvolgens haar man, haar zoon van 3,5 jaar en haar tweede man. Na jaren van rouw en een zoektocht naar zingeving, ontwikkelt ze een sterke overlevingsdrang en een energieke levenslust die zich uit in haar fine art fotografie. Deze manier van storytelling is haar tweede natuur en vormt voor haar een krachtig instrument om uitdrukking te geven aan de complexiteit van haar gevoelens.

Haar vriendin Rianke Lubberding, die haar in deze periode zeer nabij is geweest, heeft de ervaringen van Mirella op invoelende wijze en met vlotte pen beschreven. Zo ontstond het boek “Het was zo stil in mij”, een indringend en heel eerlijk portret van een ongekende tragiek, maar ook van veerkracht, van toch weer opstaan. De verhalen van sprekers Mirella en Rianke emotioneren, inspireren en motiveren om, ondanks zware tegenslagen, het beste uit jezelf te halen.

Het verhaal van Erik Schepers

Erik Schepers heeft het dagboek van zijn overleden echtgenote Marleen gepubliceerd. In "Dagboek van een optimist" beschrijft Marleen haar leven van dag tot dag, vanaf het moment dat ze in 2018 te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Ondanks de tegenslagen die ze moest doorstaan, bleef ze bewust mooie momenten creëren voor zichzelf en de mensen om haar heen. In november 2021 overleed Marleen aan haar ziekte. 

Na ongeveer 25 jaar van zijn leven te hebben gedeeld met Marleen bleef Erik met hun twee kinderen achter. Marleen blijft hem dagelijks inspireren met haar levenshouding. Ze wist als geen ander dat je misschien niet kunt kiezen wat je overkomt, maar wel hoe je ermee om wilt gaan. Nu, anderhalf jaar na haar overlijden, is Erik actief bezig om zijn eigen leven opnieuw vorm te geven. Door middel van het dagboek wil hij anderen steun bieden die in een moeilijke periode in hun leven zitten. Naast zijn technische baan werkt hij als coach en helpt hij mensen om meer controle te krijgen over hun eigen leven.

Tentoonstelling foto's

De avond wordt ondersteund door een tentoonstelling van foto’s uit het boek ‘Het was zo stil in mij’ van Mirella de Jong met thema’s als tegenslag, identiteit, verlangen, levenslust, liefde en verlies.

Mirella, Erik en Rianke gaan graag over deze thema’s met het publiek in gesprek. Mirella en Erik vanuit hun ervaringen als rouwende, Rianke vanuit haar ervaringen als naaste van iemand die rouwt; wat kun je doen om iemand écht tot steun te zijn en wat kun je juist beter niet zeggen of doen.

Aanmelden

Je kunt de avond gratis bijwonen. In verband met een maximumaantal beschikbare plekken willen we je vragen je van tevoren even aan te melden. Dit kan via bibliotheekoldenzaal/programma. U kunt zich ook even melden bij de bibliotheek, dan helpen wij u met het (gratis) registreren op de website. Bellen mag ook (na 14.00 uur) 0541 512516