Uitgaan & Cultuur

De Boeskool is Lös loopt als een rode draad door het leven van Hans Lotgerink

OLDENZAAL - Eerst was hij de jongste van het stel, nu de oudste. Op zijn twintigste kwam hij erbij en nu vindt hij het tijd om te stoppen. De Boeskool is Lös loopt als een rode draad door het leven van Hans Lotgerink. “Dit is mijn laatste actieve maand voor de Boeskool. Ik sterf niet in het harnas, ik stop er gewoon mee. Het is geweldig om met twintig man een feestje in elkaar te draaien. Dan ben ik trots als de stad ’s avonds volloopt. Als andere mensen plezier hebben, heb ik ook plezier.”

“In 1974 zei mijn vader: Ga erbij, want dan kan je je ontwikkelen.” De familie had toen een kantoorboekhandel op de Markt, dus Hans kende daar alle ondernemers. Dat was mooi meegenomen voor zijn taak als straatvertegenwoordiger. Hij moest hier de ambulante handel op papier zetten en een jaar later vroeg de technische commissie of hij dat voor de hele binnenstad wilde doen. Ruim dertig jaar zorgde Hans voor de juiste plaatsing van dranghekken en kraampjes door de hele stad.

Daarnaast had hij ook een drukkerij, wat voor de nodige hectiek zorgde. “In september komen de eerste aanvragen voor de ambulante handel al binnen en in juni, juli en augustus staat alles in het teken van de Boeskool. Toen de computers kwamen werd alles een stu­k makkelijker omdat je lijstjes kon maken.” 

Zo’n tien jaar geleden kwam Wim Lasonder met de vraag of hij de P&P (Pers en Propaganda) op poten wilde zetten, want er waren toen alleen nog een krantje en een folder. Toen heeft Hans de rest laten vallen en is hiermee verder gegaan. Inmiddels bezit hij een enorm archief aan beeldmateriaal. “We hebben hele goede mensen bij elkaar gezocht. Het niveau ligt geweldig hoog bij de personen die het spul in elkaar draaien en ze bedenken steeds nieuwere dingen. Nu ik 68 ben is het tijd om het over te dragen aan de nieuwe generatie. Ik merk dat ik niet goed genoeg mee kan komen met zaken als TikTok en SnapChat,” zegt hij lachend. “Je moet andere mensen de kans geven om het op te pakken en het voelt fijn dat mijn zoon in de technische commissie zit.”

Voor Hans betekent de Boeskool gezelligheid voor iedereen. “Het is één gezellige Oldenzaalse club. Vooral ’s avonds op de Markt kom je veel bekenden tegen én het is meestal mooi weer.” Hij zal de gezelligheid zoals het napraten na vergaderingen best gaan missen. “Maar er blijven altijd wel klusjes waar ik me nuttig bij kan maken. Zo ga ik mijn opvolger Raymond Aaltink zeker nog helpen. Het is leuk om er bij betrokken te blijven. Hij praat vol passie over zijn tijd bij de Boeskool is Lös. “Het hoogtepunt voor mij was de koninklijke onderscheiding die ik twee jaar geleden mocht ontvangen, onder andere voor mijn activiteiten bij de Boeskool.”