Uitgaan & Cultuur

Boeskoolstad maakt zich op voor carnavalsweekend

OLDENZAAL - In 1954 werd voor het eerst carnaval gevierd in Oldenzaal en zeventig jaar later kijkt menig Oldenzaler er het hele jaar naar uit. Komend weekend is het dan zover. Nu alle hoogheden zich hebben gepresenteerd aan het publiek kan het echte feest beginnen. Enkele dagen achter elkaar staat Oldenzaal bol van de carnavalsactiviteiten. 

Archieffoto carnaval 2023
Archieffoto carnaval 2023

Op vrijdag 9 februari is er al een Kinderwagenoptocht. Om 18.30 is het verzamelen bij Stadstheater De Bond waarna ze om 19.30 uur door de straten paraderen en om 20.15 arriveren bij de feesttent op de Groote Markt. Dé nieuwe traditie is de Slöttelzoaterdag.

Het carnavalsweekend wordt op zaterdag 10      februari om 12.11 uur afgetrapt met een Carnavalsviering in de Plechelmusbasiliek. Een bijzondere viering met onder andere muziek van de kapel. Daarna gaat het gevolg naar het stadhuis voor de sleuteloverdracht aan Stadsprins Mike I en Sik Peter. Om 16.00 uur is de Slöttelzaterdag receptie bij Rouwhorst en vanaf 20.00 uur is het ‘Carnaval geet los’ feest in de tent op de Groote Markt.

Zondag 11 februari togen zo’n 100.000 bezoekers naar Oldenzaal voor de Grote Twentse Carnavalsoptocht, de grootste optocht boven de rivieren. De optocht begint om 12.30 uur in het centrum. Wanneer alle deelnemers over zijn volgt de prijsuitreiking vanaf het bordes van het stadhuis. Tijdens en na de optocht zijn de kroegen en de tent geopend voor alle carnavalsvierders.’t Grote Oln’zels Kuuk’n festival is op Rosenmontag vanaf 12.30 uur met de start van de Kinderoptocht vanaf de Groote Markt en feest in de tent. Om 13.30 uur is de prijsuitreiking. Voor jongeren is er ’s avonds om 19.00 uur het ‘Carnaval dendert deur’ feest bij Rouwhorst.Traditioneel is er dinsdagmiddag een dweilmiddag en wordt het carnaval om 19.30 uur afgesloten met het rituele bokverbranden bij het stadhuis. De hoogheden geven de sleutel terug en zullen aftreden vanaf het bordes.

Uiteraard vinden er dit weekend ook genoeg feesten van verschillende carnavalsverenigingen plaats en kan je ook bij vele cafés en horecagelegen terecht voor een hapje, een drankje en het nodige vertier. Maar dit zijn de hoogtepunten in een notendop...