Uitgaan & Cultuur

Heeft de westerse filosofie nog toekomst

Bijeenkomst in Het Landhuis met Dick Berlijn

OLDENZAAL - In Het Landhuis in Oldenzaal is 20 juni een bijeenkomst met oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Centraal daarbij staat de uitgave ‘Filosofische verbeelding’. Heeft de westerse filosofie nog toekomst? 

Filosofie is lang voorbehouden geweest aan een kleine groep mensen, maar tegenwoordig staan zelfs op theezakjes vragen die uitnodigen tot een filosofisch gesprek. De vragen ‘Wat is filosofie?’ en ‘Wie mag als filosoof worden beschouwd?’ hebben hierdoor nieuwe antwoorden gekregen. Burgers en militairen, geconfronteerd met allerlei crises leren meer en meer verdiept na te denken en dialogeren over vraagstukken die betrekking hebben op bijvoorbeeld milieu en klimaat, oorlog en vrede, mensenrechten, religieuze en culturele overeenkomsten en  verschillen op nationaal en internationaal niveau.

Hoog tijd om ook de filosofiegeschiedenis te vernieuwen vinden Sytske Blaauw en Jos van          Remundt. Hun boek ’Filosofische verbeelding’ biedt een vlot geschreven overzicht en ontwikkeling van de westerse filosofie met aandacht voor de grote godsdiensten en voor kwesties als filosoferen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog en mensenrechten in relatie tot mensbeelden binnen democratische en illiberale samenlevingen.

De voormalige Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zal reageren op enkele gedeeltes uit het boek en de aanwezigen kunnen vervolgens met hem en de auteur Jos van Remundt in gesprek.Dit boek is qua taal en inhoud toegankelijk, informatief en zeer toepasselijk geïllustreerd.

De bijeenkomst is op donderdag 20 juni van 16.00 tot 17.00 uur in Het Landhuis. Voor deze bijeenkomst is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor aanmelding mail naar:           contact@stichtingechelon.nl

Uw reactie