Sport & Vrije tijd

Wielerstad Oldenzaal hoogtepunt tijdens 70e Ronde van Overijssel: ‘Wielrennen leeft hier’

OLDENZAAL - Oldenzaal staat op 4 mei centraal bij de Ronde van Overijssel. De Twentse plaats is uitgeroepen tot ‘Stad van de Ronde’ tijdens de 70e editie van deze internationale wielerklassieker. In Oldenzaal komt een extra tussensprint en het is gastheer van het wielercafé.

“Als er één stad in Twente de titel ‘Stad van de Ronde’ mag dragen dan is het Oldenzaal wel”, laat voorzitter Michiel Vincent weten. “Deze omgeving is een belangrijk punt in de Ronde van Overijssel. Op de hellingen bij de stad wordt het kaf van het koren gescheiden. De Tankenberg trekt altijd veel publiek.”

Oldenzaals wielrennen onmisbaar
De Ronde van Overijssel heeft nóg een reden om Oldenzaal te eren met deze speciale titel, zegt Vincent. “Het wielrennen leeft hier heel erg. De stad is niet voor niets de thuisbasis van het 75-jarige OWC, één van de vijf grootste wielerverenigingen van Nederland. Hun vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze wedstrijd. Elk jaar strijden hun beste renners in het internationale deelnemersveld. We zijn daarom ook erg verheugd met de steun van de gemeente Oldenzaal.”

Speciale tussensprint
Tijdens ‘Overijssels Mooiste’ op 4 mei is er een speciale tussensprint in de stad. De organisatie buigt zich over de route en kijkt naar de best mogelijke plek. Naar verwachting doet het peloton rond 13.00 uur Oldenzaal aan. “Meestal tasten de renners elkaars krachten af tot we in Oldenzaal zijn. Nu verwacht ik dat de koers hier echt ontbrandt”, zegt Vincent.

Bekende wielergasten
Wielerliefhebbers kunnen 15 april alvast in de agenda zetten. Dan is het wielercafé in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De perfecte warming-up voor de Ronde van Overijssel. Elk jaar staat dit garant voor aansprekende gasten uit de wielerwereld. Eerdere jaren waren bijvoorbeeld Hennie Kuiper, Rob Harmeling en Iwan Spekenbrink te gast. De gasten van 15 april worden later bekendgemaakt.

Tiende eretitel
Oldenzaal is de tiende plaats langs het parcours dat deze eretitel krijgt. Vorig jaar stond Vroomshoop als ‘Dorp van de Ronde’ in het middelpunt van de belangstelling. Eerder kregen Holten, Ootmarsum, Wierden, Lemele, Bornerbroek, Markelo, Vriezenveen en Tubbergen deze naam.

Overijssels mooiste
Pakweg 180 wielrenners staan zaterdag 4 mei om 12.00 uur bij het Parkgebouw in Rijssen aan de start van ‘Overijssels Mooiste’. Ploegen uit binnen- en buitenland strijden op Overijsselse grond om de winst. Volg de 70e editie van de Ronde van Overijssel live via tv, radio en sociale media.