Sport & Vrije tijd

Wandel door het glooiende, groene landschap rond Oldenzaal

OLDENZAAL - Met het mooie weer van de afgelopen week vond ik het weer eens tijd worden voor een heerlijke wandeling door de natuur. Bij de Tourist Info hebben ze genoeg routes liggen en de keuze was snel gemaakt; het werd de Oldenzaalse Natuurwandeling over de Tankenberg en de Paasberg.

Ik kan direct al verklappen dat deze route een enorme aanrader is. Je kan kiezen uit een route van 5, 9 of 11 kilometer. Er staat één route in het boekje, maar voor de kortere versies kan je stukken afsnijden. De beschrijving van de wandeling is heel duidelijk en dat is fijn. Hoewel ik alleen wandelen niet zo gezellig vind, heb ik toch voor de route van 9 kilometer gekozen.

De wandeling start bij de Tourist Info en leidt je over het Plechelmusplein langs de Hofkerk in de richting van de Scholtendijk, waarna je al snel in het groene walhalla van Elfterheurne belandt. Hoewel het enkele dagen heerlijk weer was geweest, kwam ik toch al snel op het heel modderig pad terecht waar mijn gympen in de modder verdwenen. Dat zou later nog minstens één keer gebeuren en soms moest je echt over boomstronkjes schuifelen om weer op het normaal gangbare pad te komen. Daarom is deze route geen aanrader als je slecht ter been bent, tenzij alles buiten hopdroog is.

Na bos- en akkerlandschap steek je bij de Bentheimerstraat over en loop je over het eeuwenoude pad door de Hel, waar vroeger (en nu misschien nog steeds) de Hellehond spookte. Onderweg doe je Erve Middelkamp aan, wat denk ik de enige plek is waar je onderweg koffie kan krijgen. Dit is dus een mooie stop. Misschien dat ik deze route nog wel een keer ga wandelen en dan de elf kilometer. Het uitzichtpunt ‘de Belvedère’, dat ik nu gemist heb, schijnt ook zeker een bezoekje waard te zijn.

Op de terugweg loop je nog lang door het glooiende landschap, waarna je het bos weer induikt en langs het prachtige koepeltje op de Tankenberg komt waar het uitzicht ook zeker de moeite waard is. Langs de villa Egheria loop je via de Haerstraat de bewoonde wereld weer in. Na afloop voelde ik wel dat ik een behoorlijk eind had gelopen, maar het was zeker de moeite waard.

Boekje 6: Oldenzaal Natuurwandeling Tankenberg en Paasberg 5-11 km is dus een aanrader. Voor 2,75 euro verkrijgbaar bij de Tourist Info aan de Groote-straat 35-37, 0541-514023.

 

Wendy Eerland