Sport & Vrije tijd

Vrijetijdsvolleybalvereniging Netwerk bestaat 50 jaar

OLDENZAAL - ‘Vrijetijds Volleybal Netwerk’, viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Het is een bijzonder moment voor de vereniging, die in 1972 werd opgericht door een groep vaste klanten van café 't Geveltje, nu Markt 19. Toen was het nog maar een kleine groep mannen die elkaar vonden in hun liefde voor volleybal, maar al snel groeide het uit tot een hechte grote groep met niet alleen twee herenteams, maar later ook met twee damesteams.

Vrijetijdvolleybal in Oldenzaal

De groei van de vereniging was te danken aan de inzet en toewijding van de leden en de trainers die hen in de zaal van Radboud MAVO aan de Kloosterstraat  trainden. Een strategisch perfecte plek dicht bij stamcafé ’t Geveltje van de sponsor Bep en Henk Tammes waar ze hun vierde set ‘speelden’. Het was een tijd waarin ‘vrijetijdsvolleybal’ in de boeskoolstad groeide als kool en steeds meer clubjes zoals vriendengroepen, bedrijfsverenigingen, gymclubjes en buurtverenigingen gingen volleyballen. Het volleybalspel was slechts één aspect van de V.V. ’t Geveltje, want in het stamcafe ontstonden allerlei ideeen zoals het organiseren van een toernooi.

De toernooien

In 1973 hielden ze hun eerste toernooi in sporthal Vondersweijde. De volleybalvereniging Pollux was aanvankelijk sceptisch, maar werd later enthousiast en ze besloten om ook aan de plaatselijke vrijetijdstoernooien en competities deel te nemen. Naast volleybal was er ook ruimte voor andere activiteiten, zoals dauwtrappen, klootschieten, puzzeltochten, sinterklaasfeesten, lotto en bingo. Er werd gevolleyd buiten Oldenzaal bij toernooien op voetbalvelden in Budel en Texel. Beachvolleybal bestond toen nog niet. In 1981, één jaar voor het tweede lustrum, kregen ze als eerste vrijetijdsvolleybalvereniging in Nederland, met toestemming van de NeVoBo, de kans om een dames eredivisietoernooi te organiseren in samenwerking met dagblad Tubantia. Hieraan namen bekende eredivisieteams deel zoals van Houten, Starlift, Longa en het Drentse Sudosa. Eerste divisie team Set-Up en Pollux konden toen ook voor het eerst ervaren hoe het was om op dit niveau te spelen. Van Houten won toen na vijf sets de finale van Starlift. Een ander hoogtepunt was in 1985 ‘de dubbel’, toen ze Oldenzaals kampioen werden en als eerste eindigden in de Oldenzaalse winterkompetitie.

Nieuwe leden

In 1993 werden ze ‘Markant Netwerk’ met als sponsor grandcafe Markant. De zaal aan de Kloosterstraat verruilden ze wegens sloop in 1993 voor een nieuwe zaal op de hoek Bentinckstraat, Tulpstraat. Sinds 1997 gingen ze verder zonder sponsor als V.V. Netwerk. Nu, 50 jaar later, zijn zowel dames- als herenleden welkom bij Vrijetijds Volleybal Netwerk. De heren spelen eerste en tweede klasse, de dames in de tweede en derde klasse. Er wordt op woensdag getraind in de zaal op de hoek Bentinckstraat, Tulpstraat. De dames trainen van 19.15 tot 20.45 uur, de heren van 20.45 tot 22.15 uur.

Behalve trainen en wintercompetitie worden er ook onderlinge dames en heren gemixte wedstrijdjes gespeeld en organiseren ze uitstapjes die vrijwillig zijn. Wil je volleyballen met een leuke groep mensen, kom dan eens kijken! Voor meer informatie, bel Henk Boers 06-22533012.

Uw reactie