Sport & Vrije tijd

Oldenzaalse IJsclub sluit het project jeugdschaatsen spetterend af

OLDENZAAL - Afgelopen zaterdag was de laatste schaats les voor kinderen uit Oldenzaal en Losser. De jeugd mocht laten zien wat ze allemaal geleerd heeft en de schaatsers hebben alle oefeningen op de 5 stations afgelegd. Per station op de buitenbaan werd één vaardigheid getest en met groot enthousiasme hebben alle kinderen deze test volbracht. Al snel bleek hoe veel de jeugd in de 10 lessen heeft geleerd.

Op 14 oktober werd de eerste les gegeven en dan is het echt prachtig om te zien hoe goed ze tijdens de laatste les al kunnen schaatsen. Bregje Lammerink had een steengoed lesprogramma in elkaar gezet en ze werd op een geweldige manier geassisteerd door de trainers van OIJC. Samen hebben ze de 35 kinderen leren schaatsen.

Een mooi initiatief om de jeugd te laten sporten en ook kennis te laten maken met de schaatssport. Een enquête onder de ouders leverde veel informatie op en voor alle vrijwilligers was het plezierig om te lezen dat ouders zeer tevreden waren over deze unieke actie. De kinderen mogen als ze interesse hebben ook nog drie keer gratis meetrainen bij de training van de jeugdleden van OIJC op de ijsbaan. 

Wat een sfeer was er op de ijsbaan en wat een energie van de jeugdige schaatsers om aan het einde van deze laatste les in 15 minuten zoveel mogelijk rondjes te schaatsen. En het aantal doet er niet toe want bij kinderen komt het plezier altijd op de eerste plaats. Dat is ook vanaf het begin de bedoeling geweest bij dit project en aandacht voor elk kind is belangrijk zodat ze allemaal plezier hebben. Dit alles werd ondersteund door een prachtig dweilorkest dat ook een rondje rondom de ijsbaan maakte.

Na afloop werden alle kinderen getrakteerd op koek en zopie. En elk kind kreeg een echt KNSB diploma uitgereikt en dat leidde tot groot enthousiasme bij alle kinderen en de ouders. En een prachtige bidon maakte het afscheidsfeestje compleet. Klaas Postema, voorzitter van OIJC, hoofdtrainster Bregje Lammerink en alle vrijwilligers stonden na afloop te glunderen. De aanwezigheid en interesse van Rob Christenhusz, wethouder in Oldenzaal, werd door iedereen enorm gewaardeerd. Hij sprak zijn dank uit voor dit prachtige sportgebeuren en benadrukte waardering te hebben voor de samenwerking van OIJC met de Losserse IJsclub. 

Dit project heeft ook de aandacht getrokken van de KNSB en een delegatie van OIJC zal een gesprek hierover hebben met medewerkers van de Schaatsbond om de ervaringen te delen. Uiteraard zal de ijsclub kijken wat de mogelijkheden in de toekomst zijn om jeugd aan het schaatsen te krijgen en om een vervolg te geven aan dit project. Aan het grote enthousiasme zal het niet liggen. En aan de vrijwilligers van OIJC zeker niet, want die weten hoe mooi het is om met een zijwaartse afzet heerlijk vooruit te kunnen komen. Want dat is schaatsen! Meer foto's en een prachtige film van Kees Tettero zijn te zien op onze website www.oijc.nl.