Sport & Vrije tijd

OCV de Kozakken viert carnaval met groot feest op carnavalszondag
Wie o wie worden tsaar en tsarina?

OLDENZAAL - Het wordt weer een feestelijke carnavalszondag voor carnavalsvereniging de Kozakken. De vereniging presenteert - zoals elk jaar - twee hoogheden: een tsaar en een tsarina. Dat doen ze tijdens een uiterst vrolijk feest in Stadstheater de Bond.

OCV de Kozakken is niet zomaar een vereniging: het is een carnavalsvereniging speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking.

Op carnavalszondag 19 februari barst het feest los om 10.00 uur, met om 10.15 uur het aftreden van het huidige tsarenpaar. Er klinkt volop carnavalsmuziek, er is bezoek van collega-verenigingen de Glasbloazers en de Markloawen en dameskapel La Dolce Vita verzorgt een optreden.

“Fantastisch dat zij ons feest allemaal komen bezoeken. We waarderen zeer”, vertelt medeorganisator Ton van Dokkum. “Het schijnt dat de Kadolster ook nog een delegatie willen sturen. Dat zou geweldig zijn.”

Tsaar & tsarina

Hoogtepunt van het feest is de presentatie van de tsaar en tsarina. Wie dat zijn, is natuurlijk een geheim, maar er kan al worden verklapt dat de tsaar van dit jaar het carnavalsfeest nóg inclusiever maakt dan het al was.

Samen optocht kijken

Het feest duurt officieel tot 13.00 uur. Dat is het moment dat de Grote Twentse Carnavalsoptocht begint. Een aantal kozakken kijkt de optocht live langs de route, voor de deur van het theater. Het theater blijft tot 16.00 uur geopend zodat de Kozakken ook warm binnen kunnen staan en gebruik kunnen maken van de voorzieningen.

Er is trouwens nog een carnavalsfeest dat de Kozakken vieren: op vrijdag 17 februari doen ze mee aan de kinderwagenoptocht.

Iedereen welkom

De Kozakken nodigen iedereen met een verstandelijke beperking uit Oldenzaal en omgeving van harte uit om hun Kozakkencarnaval te bezoeken op zondag 19 februari.

“Het wordt de tiende keer dat we dit feest met de Kozakken vieren. We zijn er mee begonnen omdat er op carnavalszondag niets werd georganiseerd voor deze doelgroep terwijl zij er juist zo’n mooi feest van maken. We hopen dan ook op een heleboel enthousiaste deelnemers”, besluit Van Dokkum.

Gratis entree

Het Kozakkencarnaval wordt gevierd op carnavalszondag 19 februari vanaf 10.30 uur in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De entree is gratis.