Sport & Vrije tijd

Maaike Haagsma: Voorleeskampioen van Oldenzaal

OLDENZAAL - Het was zover, donderdagavond 9 februari vond de lokale finale van de 30e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd in Bibliotheek Oldenzaal plaats. Een traditie waarbij leesbevordering en leesplezier een belangrijke rol speelt. Twaalf voorleeskampioenen van verschillende basisscholen deden hun uiterste best om de jury te overtuigen van hun voorleeskwaliteit. Daarmee zorgden ze er tegelijkertijd voor dat de jury een moeilijke taak had om te bepalen wie dit jaar die eervolle titel mag dragen. 

De kandidaten, allemaal uit groep 7 of 8, leidden met enkele zinnen hun verhaal in, om vervolgens een zelfgekozen fragment uit het boek voor te lezen.

De fragmenten kwamen uit heel verschillende boeken: o.a. ‘Lampje’, ‘De heksen’, ‘De verschrikkelijke badmeester’, ‘Confetti conflict’. 

De presentatie was in handen van goochelaar Fred-Ric, die de kandidaten van hun spanning afleidde door af en toe een goochelact te doen. Ook vermaakte hij zijn publiek tijdens de pauze met fascinerende truc, waarbij iedereen zich afvroeg: “Hé, hoe kan dat nou?!”

De jurering was in handen van Maaike Rödel (wethouder Oldenzaal), Marjo Wolbers (leesconsulent) en Dyonne Aberson (leesconsulent Bibliotheek Oldenzaal). Zij beoordeelden de kandidaten op belangrijke punten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek.

Na een rijp beraad riep de jury Maaike Haagsma van de Bongerd uit tot kampioen van Oldenzaal 2023. De jury vond dat zij voorlas met een mooie rustige stem en toch veel expressie. Ze zat helemaal in het verhaal en wist het publiek daardoor ook te boeien. Een echte voorleeskampioen!

Zij ontving uit handen van de juryvoorzitter de officiële oorkonde, een boekenbon en een bos bloemen.  De overige kandidaten ontvingen allemaal wat lekkers als dank voor hun deelname.

Maaike gaat door naar de regionale finale die op vrijdag 10 maart in de bibliotheek van Enschede wordt gehouden. Zij neemt het daar op tegen de voorleeskampioenen van Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente, Haaksbergen en Enschede. Zij strijden dan om een plaats in de provinciale finale.