Sport & Vrije tijd

Legobouwlab en nog veel meer leuks voor kids in de bibliotheek

OLDENZAAL - Hoewel ze thuis ´eigenlijk veel teveel´ lego hebben,  komen de broers Timo (11) en Abel (9) graag naar het Legobouwlab op de bibliotheek om mee te bouwen aan een ´waanzinnige boomhut´ van liefst dertien verdiepingen.

De Enschedese Milja Trimbach bestiert in haar woonplaats een eigen Legobouwlab en geeft veel workshops op scholen.  ´Deze boomhut heb ik gemaakt aan de hand van het boek ´De waanzinnige boomhut´.  Het is een te gekke boomhut met bijvoorbeeld een zwembad vol reuzenhaaien en een apenkamer. De kinderen mogen zelf al hun fantasie inzetten en een eigen kamer bouwen die we in de boomhut schuiven.´

Timo bouwt een laboratoriumkamer met Ninja Turtles. ´Ik speel thuis veel met lego. Mijn vader had ook nog veel liggen van vroeger. Negentien kinderen gaven zich op voor de vier wekelijkse sessies Legobouwlab, onderdeel van de zogeheten Makerplaats in de bibliotheek. ´Volgende week gaan we een slow-motion filmpje maken met lego-poppetjes´, verklapt Milja alvast.

Taal met techniek verbinden

Als programmamaker Jeugd & Onderwijs is Daniëlle Bekkers verantwoordelijk voor de invulling van de Makerplaatsactiviteiten.  ´Rode draad is het verbinden van taal met techniek´, licht ze toe. ´We hebben een nieuwe flyer in de maak met jeugdactiviteiten voor dit voorjaar. In de voorjaarsvakantie op 19 februari gaan kinderen met neonverlichting een figuur maken dat ze na de expositie in mei mee naar huis mogen nemen. Op woensdag 24 april gaan we met een VR-bril op de neus op ontdekkingsreis door het Achterhuis van Anne Frank. We staan stil bij wie Anne Frank was aan de hand van filmpjes. Een medewerker van Museum Hengelo gaat met de kinderen in gesprek over het tegengaan van discriminatie en racisme.

De week van 20 mei staat in het teken van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Er is een fotowedstrijd aan verbonden waarmee kinderen hun favoriete boek kunnen winnen. ´Stuur een foto in waarop je Jip of Janneke of bijvoorbeeld Pluk van de Petteflet bent´, legt Daniëlle uit. En zo kunnen kinderen op 12 juni met een 3D-pen een bijzonder cadeau voor vaderdag maken. 

Festival voor jong en oud in meivakantie

Het Makerfestival op maandag 6 mei is een open inloop voor jong en oud. ´Iedereen kan tussen tien en vier uur komen kijken en experimenteren met de apparatuur waarover wij beschikken´, zegt Daniëlle. ´Zoals de elektronische naai- en borduurmachines. De 3d- printers en pennen en de lasersnijder. In samenwerking met Tetem zijn er allerlei labs. Het is gewoon hartstikke leuk om te ontdekken wat nieuwe technieken kunnen doen!´