Sport & Vrije tijd

20 & 21 april 2024 Eurocup Step-evenement in Oldenzaal & Losser

EUROCUP STEPPEN: een ochtend vol snelheid op het Hulsbeek

OLDENZAAL - Op zondag 21 april staat de OWC Wielerbaan op het Hulsbeek in het teken van de 1e Eurocup Steppen van 2024. Naar dit evenement komen de snelste steppers uit Europa, om te strijden voor een goede positie in Europese competitie.

Op 21 april wordt er niet gefietst op de wielerbaan van het OWC, maar slaat het Europese Steppen haar kamp op bij deze mooie lokatie.

De ‘long-race’ is een vast onderdeel binnen de stepsport. In Oldenzaal zet de Stepbond dit onderdeel op het programma met een race over 46 (mannen) en 39 (vrouwen) kilometer.

De wedstrijd in Nederland is onderdeel van een grotere reeks in Europa. Op de startlijst staan inmiddels 60 atleten uit 6 landen, die naar Twente afreizen om deel te nemen aan dit fantastische evenement. Voor iedereen een mooie gelegenheid om dichtbij kennis te maken met de stepsport en hiervan te genieten.

Programma zondag 21 april, Oldenzaal
Op zondag 21 april start de lange afstand om 10:30 op de OWC Wielerbaan. De heren rijden daar 20 ronden, de dames 17. Jeugd rijdt afhankelijk van de leeftijd 5 tot 7 ronden.

De Wielerbaan is uitermate geschikt voor een lange afstand stepwedstrijd, met zijn mooie bochten en korte felle klimmetje. De snelle steppers zullen hier gemiddelden kunnen rijden van rond de 30 kilometer per uur.

De start/finish is op de parkeerplaats, zodat de doorkomsten steeds goed te volgen zijn voor het geïnteresseerde publiek.

Programma zaterdag 20 april, Losser
Op de 1e dag van deze Eurocup wordt er gesprint in Losser, op de atletiekbaan van Stichting Man De wedstrijden beginnen zaterdag om 10:00 met de 500 meter sprint. Deze afstand wordt niet heel

vaak verreden en is voor de sprinters een mooie uitdaging. De snelheden bij de top-mannen kunnen oplopen tot boven de 40 km per uur! Iedere deelnemer rijdt de 500 meter sprint 2x, de totale tijd van beide races bepaalt de winnaar, spanning tot aan de laatste rit! In de middag rijden de wedstrijdrijders een teamtijdrit van 3,2 kilometer. Ieder team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers. De tijd van de derde rijder die over de finishlijn komt, telt als eindtijd van het team.

Randprogramma met toertocht en food-court
Voor toeschouwers en toerrijders is er op zaterdag een prachtige toertocht rondom Losser. Vooraf en bij terugkomst is er ruim voldoende tijd om naar de wedstrijden te kijken. Naast de wedstrijdbaan in Losser staat een mooi terras klaar en de kantine is geopend.

In de middag zijn er foodtrucks met heerlijkheden in de gezellige food-court. Samen met de wedstrijden en muziek wordt dit een prachtige internationale stepdag!

Over de Stepsport
Steppen is een gezonde en snelgroeiende sport. Steeds meer mensen pakken met plezier de step. Deze is dan ook steeds meer te zien in het straatbeeld, maar vooral ook in de natuur. Van een handig vervoermiddel tot een waar racemonster: de step is het allemaal.

De wedstrijdsport op de step heeft in Nederland een paar lastige jaren achter de rug. Door de corona-maatregelen nam het aantal wedstrijdsteppers flink af en kwamen wedstrijden zelfs helemaal tot stilstand. Nu gaat het echter allemaal weer de goede kant op. De belangstelling voor de stepsport groeit weer volop én er is goed nieuws. In het weekend van 20 en 21 april komt de Footbike Eurocup naar Nederland! De beste steppers van Europa strijken dit weekend neer in Twente: in Losser en Oldenzaal om precies te zijn.

Door heel Europa vinden jaarlijks meerdere Eurocup Footbike wedstrijden plaats met in 2024 afsluitend eind augustus een Wereld Kampioenschap in Tsjechië. Een grote groep Nederlandse steppers bereidt zich momenteel actief voor op deelname aan dit WK.

Zie ook: www.stepbond.nl - www.stepbond.nl/eurocup-stepbondnl-2024 /