Sport & Vrije tijd

De Pimpelmeez’n vieren hun 22-jarig jubileum met bier en bitterballen

OLDENZAAL - Rond de eeuwwisseling zat een groepje mannen van de Rotary aan de bar bij restaurant De Tankenberg. Geralt Segerink en Martien Boet waren er twee van. Dit duo deed iedere dinsdag na de carnaval een kroegentocht rondom Oldenzaal. Die avond werd er geopperd om dit in grotere getalen te gaan doen. De eerste Pimpelmeez’n stonden eromheen. Er zou een Raad van Elf komen plus een deurzitter (voorzitter) en één reservelid voor als er iemand zou komen te overlijden. 

In eerste instantie ging de groep inderdaad op de dinsdag na carnaval gezamenlijk op pad voor de kroegentocht. Daarna werd het uitgebreid met de Slöttelzoaterdag om de stadshoogheid te feliciteren. Nadat de naam Pimpelmeez’n in het tweede jaar was bedacht (in het kader van de carnavalsverenigingen met vogelnamen en het toepasselijke ‘pimpelen’), bieden ze ieder jaar een nestkastje met een lekkernij aan de Stadsprins aan. “Toen Tim Snijders hoogheid was geweest, ontvingen we een kritische brief van hem over de eventuele garantie op het nestkastje. We zijn toen met de kapel en een grote kraan naar zijn huis gegaan en hebben onder het genot van een hapje en een drankje dat we zelf meebrachten een nestkastje met een klein boompje eraan in zijn tuin getakeld als garantiebewijs. Dat was wel één van onze meest ludieke acties,” zegt Marcel Mekelenkamp, die zich ook al een tijd lid mag noemen van deze groep. “Alles komt voort uit kolderie.” 

Hoewel de groep lang uit dertien personen heeft bestaan, is dit aantal inmiddels uitgebreid naar 23. Vanaf het begin kwam de groep samen in het voorcafé van De Boom aan de Bentheimerstraat. Van oktober tot en met carnaval kwamen ze daar één keer per maand samen voor bier en bitterballen. Hier volgde ook een verdere uitbreiding van het programma: een eigen gala. De insteek was dat er alleen opgetreden werd door leden van de Pimpelmeez’n én dat ieder lid optrad. Of je nou ergens talent voor had of niet, je moest het biljart op dat als podium fungeerde. En dat doet het nog steeds.

Geralt Segerink, mede initiator van de Pimpelmeez’n, zit vol mooie verhalen. Zo hadden ze een keer geregeld dat zangeres Jopie Vogelvang meeging in de bus tijdens hun kroegentocht rond Oldenzaal.

Zij had toen een grote hit met het nummer ‘Hemelbed’. “Het was geweldig dat we haar konden presenteren. Overal waar we kwamen, trad ze op. Geweldig! Ze had een teckeltje bij zich en haar man. Het was een bijzonder tafereel,” lacht hij. “En de Hofkapel gaat ook altijd mee in de bus. Eerst was dat ‘Blauwe Maandag’. Maar we misten vrouwen bij de vereniging, dus toen hebben we besloten op zoek te gaan naar een vrouwenkapel. De rol is vervuld door La Dolce Vita uit Weerselo.” 

Tijdens de kroegentocht stopten ze altijd bij café Pikkemaat in Ootmarsum. “Dat was een oud, knus, bruin café dat helaas dichtging en gesloopt werd,” vertelt Geralt. We reden door Tilligte en stopten bij café Haamberg. Daar was echt helemaal niks te doen. Er zat één man aan de bar en die moet zich rotgeschrokken zijn toen wij met onze groep plus kapel het etablissement betraden. Ons oudste lid Pieter (een Zeeuw) sleurden we mee het podium op en we maakten hem spontaan tot onze eerste hoogheid. Het jaar daarop gingen we er weer heen en toen stond er een bus van het Stroat Ensemble. Als je er nu heengaat op de dinsdag na carnaval staat er een hele rij bussen. Het is helemaal gecommercialiseerd en je komt er bijna niet meer in.”

De eerste hoogheid Pieter is inmiddels 89, Gerard is 86 en Jan is 83. Dat zijn veruit de oudste leden, maar bij bijna iedere activiteit aanwezig. De betrokken binnen deze hechte club is enorm. Altijd wil iemand hen wel ophalen of thuisbrengen. Het jongste lid is een jaar of 46. Aan reglementen doen de Pimpelmeez’n  niet. “We hebben wel mooie jassen, maar geen steken. Daar zijn we niet van,” zegt Geralt. “En hoogheid ben je bij je bij ons ongeveer een maandje,” lacht Marcel.