Natuur & Milieu

Duizendste zonnepaneel op het dak van Kringloopbedrijf De Beurs

OLDENZAAL - In Oldenzaal is het duizendste zonnepaneel geplaatst op het dak van stichting Kringloopbedrijf De Beurs. Hiermee wekt De Beurs nu zelf groene stroom op, net als veel andere gemeentelijke gebouwen in Oldenzaal. De plaatsing van zonnepanelen is onderdeel van de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed in Oldenzaal.

Kringloopbedrijf De Beurs directeur Peter Wilderink en wethouder Evelien Zinkweg

Het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van De Beurs is december vorig jaar afgerond. Hierbij wordt circa 45.000 kWh, 50% van het totale elektraverbruik nu zelf opgewekt. Peter Wilderink, directeur De Beurs: “Zonnepanelen op het dak van een kringloopwinkel, dat past natuurlijk heel erg goed! Wij zijn per definitie bezig met het milieu, maar met de zonnepanelen wekken we nu zelf duurzame energie op en besparen we aanzienlijk op onze energiekosten. Een mooie stap in onze duurzame ambities waar we erg blij mee zijn!”

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
De Beurs is niet het enige pand dat is verduurzaamd. De laatste jaren heeft bij onder andere Stadstheater de Bond, het stadhuis, de gemeentewerf, de Werkwijzer en het afvalbrengpunt al een verduurzamingsslag plaatsgevonden.
“Stap voor stap werken we aan de verduurzaming van ons maatschappelijk vastgoed, hierbij kijken we naast zonnepanelen naar warmtepompen, slimme regelingen, ledverlichting, het vervangen van daken en meer. We voeren deze werkzaamheden zoveel mogelijk uit op natuurlijke momenten”, aldus Evelien Zinkweg-Ankone, wethouder Duurzaamheid.

Routekaart
De gemeente is bezig met een routekaart voor de komende jaren om te kijken voor welke panden een verduurzamingsslag in de toekomst ook haalbaar is.