Natuur & Milieu

Duizend euro voor onderhoud van Glindebos

OLDENZAAL - Een cheque van liefst 1000 euro voor voedselbos het Glindebos aan de Ootmarsumsestraat in Oldenzaal. Geschonken door energiecoöperatie Boeskoolstroom. De zes buurtbewoners die zich sterk maken voor het stadsbos zijn er blij mee.

Ingeklemd tussen de Dr. Poelstraat en de Ootmarsumsestraat ligt een 400 vierkante meter groot bosperceel. Ooit waren het de achtertuinen van de bewoners aan de Dr. Poelstraat. Buurtbewoner Henk: ´Toen twee jaar geleden een buurman overleed kwam de buurt tot de conclusie dat hun achtertuinen wel héél erg groot waren. Voor velen te groot om te onderhouden. Gezamenlijk ontstond het idee de tuinen aan elkaar te trekken en een voedselbos te creëren. Er werden sponsoren gezocht en WBO-wonen, eigenaar van de woningen, dacht mee en liet een plan ontwerpen.

Zo werd eind 2023 een start gemaakt met de aanleg, waarbij ook mensen van de Werk-      wijzer meehielpen.

Anderhalf jaar later is het bos flink gegroeid. Met in het midden een berk die behouden bleef, groeien en bloeien opzij van slingerende houtsnipperpaden onder meer een tamme kastanje, walnoot, kruisbessen, rode bessen, wijnbessen, frambozen, bramen de Twentse sleedoorn, een appel- en perenboom en diverse soorten kruiden.

“Alles is zo biologisch als mogelijk aangelegd”, zegt Henk, die vanuit het bos door een poort zo zijn eigen achtertuin inloopt.

Henk hielp mee met het realiseren van een pergola en waterreservoirs om water op te vangen en te behouden. Ook legde hij daarvoor twee wadi´s aan. De watercontainers zijn aangesloten op een pomp die wordt gevoed door stroom opgewekt door zonnepanelen.

Karel het roodborstje

Ook buurtbewoonster Anne is veel in het bos te vinden. “Alle seizoenen is hier veel te zien en te horen. Zo heb ik afgelopen herfst tien verschillende soorten paddenstoelen aangetroffen”, zegt ze.

En Henk vertelt over het roodborstje dat domicilie koos in het bos. “We hebben hem Karel genoemd”, zegt hij.

Henk is zelfs zeer begaan met het welzijn van de muizen. In de wateropvangbakken maakte hij trappetjes, zodat de muis er wel zijn dorst kan lessen maar niet zal verdrinken.

Grastrimmer
Boeskoolstroomvoorzitter Johan van Heerde overhandigde de cheque aan buurtbewoonster Anne. Boeskoolstroom genereert vaker geld voor maatschappelijke doeleinden. “We hebben honderd particuliere leden die samen investeren in projecten voor zonnepanelen. Zo liggen er veel panelen op het dak van Shelter Storage, maar ook op een kleiner bedrijf als Boudrie aan de Thorbeckestraat. We zijn steeds op zoek naar kantoren en bedrijven waar panelen op de daken zouden kunnen. Maar in samenwerking met de gemeente kijken we ook rond in wijken om bijvoorbeeld een buurtaccu te realiseren.”

Anne: “1000 euro is voor ons veel geld dat we goed kunnen gebruiken. We willen graag een grastrimmer. Die lenen we nu van de bouwvereniging, maar dat is omslachtig. En we zouden graag wat struiken en hagen vervangen.” 

Annette Bussmann