Algemeen

“We waren overweldigd door alle brieven en kaarten uit Nederland. Jullie vriendelijkheid en compassie maakt een wereld van verschil.”

OLDENZAAL - December is de maand van ‘Write for Rights’ georganiseerd door Amnesty International. Wereldwijd komen honderdduizenden mensen in actie voor tien mensen die onrecht is aangedaan. Vorig jaar werden 5,3 miljoen brieven en kaarten geschreven of ondertekend. De dankbetuiging is van Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe uit Zimbabwe. Ze werden na een demonstratie opgepakt, mishandeld en misbruikt. Vervolgens werden ze aangeklaagd omdat ze de mishandeling en het misbruik zouden hebben verzonnen. Twintig jaar gevangenis dreigde. In juli 2023 werden ze vrijgesproken. 

In dezelfde tijd werd de mensenrechtenverdediger en advocaat Mohammed Baker in Egypte na drie jaar eenzame opsluiting vrijgelaten. Voor hem schreven in 2021 ook honderdduizenden mensen tijdens Write for Rights. 

Dit jaar vraagt Amnesty International Oldenzaal aandacht voor vier vrouwen en mannen uit Tunesië, Brazilië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Eén van hen is Rocky Myers, een zwarte man met een verstandelijke beperking die al 30 jaar in de dodencel in Alabama zit. Hij zou een vrouw hebben vermoord, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Een rechter legde Rocky tegen de wens van de jury de doodstraf op.  Zijn advocaat liet hem daarna in de steek, Rocky kon daardoor niet op tijd hoger beroep aantekenen. Zijn enige hoop is dat de gouverneur van Alabama genade toont. De executie kan op korte termijn plaatsvinden.

Voor informatie over alle vier vrouwen en mannen kunt u kijken op: https://oldenzaal.amnesty.nl/ of op de expositie-bakfiets in de bibliotheek Oldenzaal. Daar kunt u de brieven ondertekenen en in de postdoos achterlaten.

Waar vindt u Amnesty Oldenzaal?

Zaterdag 9 december is Amnesty Oldenzaal de hele dag aanwezig in Bibliotheek Oldenzaal en bij de stand daarvoor. Van 11 t/m 19 december is er elke dag een aantal uren iemand van hen aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op dinsdag 12 december zijn ze in het Oldenzaalse stadhuis waar het college de brieven zal ondertekenen. Ze hopen dat bezoekers en personeelsleden dit voorbeeld volgen. Op zondag 17 december staan ze met een stand in de Plechelmusbasiliek tussen 12.00 en 16.00 uur.

Ze hopen het aantal van 794 ondertekende of handgeschreven brieven van vorig jaar te overtreffen. 

Schrijfpakketjes

Sinds de coronatijd biedt Amnesty schrijfpakketjes aan voor rustig schrijven thuis, binnen het gezin of samen met buren of vrienden. Handgeschreven brieven maken veel indruk. De ontvanger, een autoriteit, ziet dat er extra tijd en aandacht is besteed aan de kwestie.

Het schrijfpakketje is gratis en wordt thuisbezorgd. Het bevat alle materialen die u nodig heeft om deel te nemen aan Write for Rights: informatie over de mensen voor wie wordt geschreven, voorbeeldbrieven, groetenkaarten, een schrijfblok en pen.

Alle brieven en groetenkaarten kunnen vanaf 9 december in de postdoos op de expositie-bakfiets in Bibliotheek Oldenzaal worden gelegd. Amnesty Oldenzaal zorgt voor de verzending en betaalt de postzegels.

Wilt u dit jaar (weer) meedoen? Stuur een e-mail met naam en adres via          amnestyoldenzaal@kpnplanet.nl of bel 0541-552061.