Algemeen

Unicefwinkel boert goed: ´Maar het kan altijd beter´

OLDENZAAL - Het gaat goed met het aan de man brengen van spulletjes vanuit de Unicefwinkel op de prachtige zichtlocatie in de Vijfhoek. ´De crea-club die voor ons haakt en breit kan de verkoop bijna niet bijhouden. En we kunnen daarnaast ook nog wel wat hulp gebruiken´.

Van links naar rechts, de vrijwilligers Mieke Niks, Ineke Hoendervangers, Annie Grundel en Theo Lansink
Van links naar rechts, de vrijwilligers Mieke Niks, Ineke Hoendervangers, Annie Grundel en Theo Lansink

Dat melden de actieve vrijwilligers Annie Grundel, Theo Lansink, Ineke Hoendervangers en Mieke Niks. De winkel naast de bibliotheek ligt vol met babykleding, poppen, knuffels, speelgoed en cadeauartikelen, alles nieuw en origineel. "Ook de verkoop van boeken, CD´s,  DVD´s en legpuzzels gaat goed", zegt Mieke Niks, die drie jaar geleden de eerste landelijke Unicef Award ontving voor haar  tomeloze inzet. Landelijk zijn er veel mensen actief voor het hulpfonds voor kwetsbare kinderen in nood. Maar een winkel als die in Oldenzaal is uniek. Daarvan bestaat er nergens in het land een tweede. In aanloop naar Pasen liggen de haasjes, eiwarmers en versieringen voor een paastak al klaar.

 Volle mand verkocht
"En net als de actie voor kerst gaan we nu met zakjes paaseieren de boer op", vertelt Theo Lansink, die samen met Ineke de café´s rondgaat. "Dat werkt perfect. We gaan alle café´s op de markt langs. Als er één schaap over de dam is... Eén man deed zelfs een bod op de hele mand die we bij ons hadden. Voor honderdvijftig euro waren alle kerstpresentjes voor hem. Er zaten er nog zeker honderdvijftig in de mand. Het was denk ik iemand met een bedrijf."
Ook de loterij, zoals die met Koningsdag wordt gehouden levert altijd veel op. Mieke vindt het belangrijk bij deze de mensen eens speciaal te bedanken voor hun gaven. "Dat ze weten dat het geld goed terecht komt. Wij kunnen jaarlijks toch zo´n 20 tot 25.000 euro doneren aan Unicef in Den Haag. Dat geld gaat niet alleen naar projecten in het buitenland, maar ook voor kinderen in nood in ons eigen land."

Vrijwilligers gezocht
Een dertigtal vrijwilligers houdt Unicef Oldenzaal draaiende. De winkel opent op vrijdag en zaterdag om tien uur, op de andere dagen om één uur ´s middags. "We zouden graag alle ochtenden open gaan, maar daarvoor hebben we niet genoeg vrijwilligers. Als je niet open bent verdien je ook niks", zegt Ineke.
Een dame stapt de winkel binnen om een op haar verzoek gemaakt speelgoed dokterstasje met spuit, stethoscoop, paracetamol en andere doktersspulletjes op te halen. Alles perfect gehaakt door de crea-dames. Net na haar vertrek komt een heer de winkel binnen. Er is iemand overleden en hij moet een huis leegruimen. Heeft Unicef nog belang bij boeken, CD´s en LP´s? Dan mogen ze langskomen om uit te kiezen. De rest gaat dan naar de kringloop.Theo: "Daar zijn we erg blij mee. Het moeten wel goede spullen zijn en recente boeken."
Naast winkelpersoneel zoekt Unicef nog een ´sterke sjouwer´, die aangeboden spullen bij mensen thuis af kan halen en overbodige spullen af kan voeren. "En nu we toch bezig zijn: We zoeken ook nog een sponsor die ons aan nieuwe vloerbedekking kan helpen. De bedekking die hier ligt erg dun en versleten", laat hij zien.
Hoewel de zaken goed lopen, de vrijwilligers erg leuke reacties krijgen en de verkoop nog steeds een stijgende lijn laat zien, zijn er volgens Ineke, Theo, Mieke en Annie nog teveel mensen die de winkel voorbij lopen. ´Misschien omdat ze zich dan verplicht voelen iets te kopen. Dat is jammer. Er is hier zoveel leuks te zien om gewoon even vrijblijvend rond te snuffelen.´

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Mieke (06-28230082).