Algemeen

Park Stakenkamp wordt een klein arboretum

OLDENZAAL - Met financiële bijdragen van de Provincie Overijssel, een buurtsubsidie van de gemeente en Rabo ClubSupport zijn bij ruim twintig bomen in ontmoetingspark Stakenkamp in Zuid-Berghuizen informatieborden geplaatst. Dat gebeurde door vrijwilligers van het IVN Oldenzaal-Losser e.o. en de Stichting Kansrijk Berghuizen. 

Wat velen niet weten is dat in het park ruim 40 bijzondere bomen staan. Ze zijn aangeplant in de beginjaren zestig. Vanwege hun relatief nog jonge leeftijd hebben ze nog niet de status van monumentale bomen.

Maar bijzonder blijven ze. Want wist je wel dat in het park in hartje Berghuizen de zwaarste boom ter wereld staat? De schors van deze mammoetboom is heel zacht en kan zo ingedrukt worden. Je kunt er tegen stompen zonder je vuist te verwonden. Daarom wordt de mammoetboom ook wel boksboom genoemd. De soort komt van nature voor op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada in Californië, USA.

De rode Noorse esdoorn staat ook in Park Stakenkamp. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden, die als helikopters door de lucht zweven. Bij harde wind kunnen de vruchten tot duizend meter opstijgen en tot vier kilometer worden weggeblazen. 

Vroeger werd de krimlinde als leiboom bij boerderijen geplant omdat de boom vliegen en muggen weghield. Maar de bomen zorgden ook voor schaduw en functioneerden als windscherm. Je raadt het al: de krimlinde is er ook, tussen boerderij en huiskamer van de wijk Stakenboer en de Stakenkamplaan. In Griekenland en Turkije staan oosterse platanen vaak op dorpspleinen om schaduw te geven aan de mensen. Ze kunnen meer dan duizend jaar oud worden. Ook deze boom is te zien in het park en op het informatiebordje staat niet alleen een leerzame korte tekst, maar er zijn ook foto’s van de boom en een detail zoals de vrucht of het gekartelde blad te bekijken.

Binnenkort worden nog 20 informatieborden geplaatst, zodat Park Stakenkamp met zijn bomenpracht een arboretum in het klein wordt. Maak nu alvast een wandeling door het park, nu de bomen nog mooi in het blad staan. Kijk omhoog, betast de stam en ontdek hoe mooi en imposant de bomen zijn. Herhaal dit in de herfst (tweede helft november), als alle borden zijn geplaatst. Veel bomenplezier!