Algemeen

Oldenzaalse Oekraïners genieten van dagje uit naar Blijdorp Rotterdam

OLDENZAAL - Een groep van bijna zeventig Oekraïners, die ten gevolge van de oorlog in Oldenzaal woonachtig zijn, konden zaterdag 23 juni even hun zorgen vergeten en genieten van een dagje uit naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. 

Sinds afgelopen maart is voor hen tijdelijke huisvesting gerealiseerd in de school aan de Bentheimerstraat. Inmiddels hebben veel volwassenen een baan gevonden, gaan de kinderen naar school en worden Nederlandse lessen gevolgd. Voor de Oekraïners blijft het een zeer ongewisse situatie met de bijna dagelijkse berichten over bombardementen en beschietingen in hun geboorteland. Ook is niet altijd duidelijk hoe het met achtergeblevenen vrienden en familie gaat. Dat maakt het verblijf hier extra zwaar. De vraag hoelang hun verblijf in Nederland zal duren, hoelang de oorlog nog zal doorgaan blijft de mensen constant bezighouden. Voor de periode hier wil men een bestaan opbouwen; tegelijkertijd is men bezig  met een onzekere toekomst in Oekraïne.  Het uitstapje naar Blijdorp was daarom een zeer welkome onderbreking van het dagelijkse leven. Vooral de kinderen en jongeren die deel uit maakten van het gezelschap hebben erg genoten. Het mooie weer en de goede sfeer in de bus en in het dierenpark maakten dat het een zeer geslaagde dag werd. 

Het dagje uit naar Rotterdam werd mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de Stichting Noot voor Nood. In het voorjaar organiseerde de Stichting een aantal acties om gelden in te zamelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Deze gelden zijn vooral bedoeld om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de Oekraïners. Zo zijn er plannen om gedurende de zomervakantie Engelse lessen aan te bieden en wordt door Noot voor Nood bekeken op welke wijze zij een bijdrage kunnen leveren als het gaat om het persoonlijk welzijn van de mensen uit Oekraïne.