Algemeen

Deel opbrengst workshop naar Oekraïne

Oekraïense volkskunst in Bonnebella Oldenzaal

OLDENZAAL - Binnenkort krijgt u de gelegenheid kennis te maken met de eeuwenoude, traditionele Oekraïense volkskunst. De kunst van de Petrykivskyi-schilderkunst, afkomstig uit de regio Dnjepropetrovsk in Oekraïne. Net als een eeuw geleden is deze techniek een herkenbaar visitekaartje van Oekraïne.

"Wij eren en koesteren onze tradities." In navolging van de meesters uit het verleden creëert Olesia Liashova fantasiecomposities op canvas, interieurartikelen en huishoudelijke artikelen. Kenmerken van de Petrykivka-schilderkunst zijn de ’overgangsstreek’ en de onbeperkte kleurkeuze.

Traditioneel werden alle schilderijen op een witte achtergrond gemaakt en werden ze gebruikt om de muren van huizen van buiten en van binnen te beschilderen. Om ervoor te zorgen dat deze kunst zijn relevantie in het heden niet verliest, creëert Olesia verbazingwekkende schilderijen die harmonieus in moderne interieurs passen.

"Ik maakte op school kennis met deze techniek, daarna heb ik het aan de kunsthogeschool en universiteit bestudeerd. Nadat ik in 2022 naar Nederland was verhuisd, wilde ik deze schoonheid graag delen met de lokale bewoners", vertelt de Oekraïense kunstenares.

In de winkel Bonnebella Oldenzaal aan de Steenstraat 22 kunt u tot en met 4 mei van de kunst genieten. Ook kun u op zondag 14 april van 13.00 tot 16.00 uur naar de workshop komen. De kosten voor deze workshop, met pauze voor heerlijke koffie of thee en zelfgemaakt gebak, bedragen 15,00 euro. Een deel van het geld van de workshop gaat naar Oekraïne. Op zondag 21 april kunt u Oekraïense dans zien en ook proberen te herhalen.

Aanmelden
Om u aan te melden voor de workshop, bel of schrijf naar het telefoonnummer +31 6 87826995, Olesia Liashova. Om u te registreren, belt u het telefoonnummer +31 6 87619903, Oksana Zubenko.