Algemeen

Lastige thema’s op luchtige manier met kinderen bespreken

OLDENZAAL - Hoe praat je met kinderen over serieuze thema’s zonder dat het te zwaar wordt? Hoe loopt het af met een dolfijntje dat anders zwemt of met een kikker dat heel driftig is? Carola Leusenkamp, trainer communicatie en moeder van drie kinderen, ontdekte dat ze door middel van verhaaltjes bijna alles bespreekbaar kon maken. Dat sloeg zo aan dat veel mensen aan haar begonnen te vragen of ze ook zo’n verhaal over de problemen van hun kind wilde schrijven. Leusenkamp bundelde haar meest originele verhalen in een boek dat binnenkort verschijnt. En het leuke is: de kinderen mogen erin tekenen, want na elk verhaal is er ruimte voor een tekening. Terwijl de ouder voorleest, kan het kind al aan de slag met de tekening om die later in het boek te plakken. Zo ‘doe’ je samen een verhaaltje.

De dertien voorleesverhalen gaan onder meer over angst, piekeren, je minder voelen dan een ander, vertrouwen geven en krijgen, je grenzen aangeven, om hulp durven vragen, niet aan verwachtingen van anderen hoeven voldoen en tevreden zijn met wat je wel hebt. “Ik hoop dat we als volwassenen nooit het kind in onszelf vergeten”, zegt Leusenkamp. “We lijken snel dingen te vergeten, bijvoorbeeld hoe heftig de angst van een jong kind kan zijn. Dat bespreekbaar maken op een leuke manier kan al een enorme positieve verandering teweegbrengen.

Na mijn scheiding was ik me erg van bewust dat deze stap een grote impact op de kinderen had. En dat een vraag als ‘Hoe is het met je?’ erg lastig is om te beantwoorden. Ik vroeg me af waarom één van mijn kinderen steeds zo boos was. En ineens zag ik een verhaal voor me. Zo is het allemaal begonnen. Nooit gedacht dat ook andere ouders me zouden vragen om verhalen voor hun kinderen te schrijven.”

'Zullen we samen een verhaaltje doen?' is voor kinderen tussen de zeven en tien jaar. De verhalen zijn ook interessant voor de volwassen voorlezers om hun eigen gedrag en de gevoelens van het kind beter te begrijpen. Kindercoaches en leerkrachten kunnen de verhaaltjes gebruiken om lastige thema’s op een speelse manier te bespreken. Het boek is verkrijgbaar via alle (online) boekhandels en op de website www.crool-verhaaltjes.nl