Algemeen

Jan en Gré Riesthuis-Render vieren diamanten huwelijk

OLDENZAAL - De burgemeester ging op dinsdag 15 augustus op bezoek bij het echtpaar om een prachtige bos bloemen te overhandigen. Jan (86) en Gré (85) waren op die dag namelijk zestig jaar getrouwd. “We ontmoetten elkaar bij De Bond. Ik was 17 en na acht jaar verkering zijn we getrouwd,” vertelt Gré met een lach op haar gezicht.

Jan is een echte Oldenzaler. Gré komt uit Enschede. “In die tijd woonde ik in de Nieuwstraat in het pand waar nu Plenty Parts zit. Toen we trouwden gingen mijn ouders daar uit en Gré trok er in. Onze eerste twee kinderen zijn daar geboren,” zegt Jan enthousiast. Na drie jaar betrokken ze een woning in de Dokter de Bruijnstraat. Daar kregen ze hun derde kind.

Jan werkte 22 jaar als advertentieverkoper voor de krant en op zijn zestigste ging hij in de VUT. “Hij had altijd postduiven en vloog daar ook mee,” vertelt Gré. “We gingen wel elk jaar op vakantie; 25 jaar stonden we in Italië op dezelfde camping. Toen Jan niet meer werkte moest hij kiezen voor zijn duiven of voor reizen met de caravan.” De duiven gingen weg en zeven jaar lang overwinterde het echtpaar drie maanden lang in Zuid-Spanje. “Begin januari vertrokken we en in april kwamen we terug. Het is heerlijk om in februari in je korte broek te lopen,” lacht Jan. “En we waren lid van de Twentse caravanclub waar we regelmatig mee op pad gingen,” vult Gré aan.

Jan houdt van legpuzzels en biljart nog fanatiek. “De competitie begint binnenkort weer. Op 29 augustus is de eerste wedstrijd en dat loopt tot april.” Gré verheugt zich al op de feestjes waarbij de vrouwen ook mee mogen. “En ik ga iedere week naar De Abdij om te gymen/bewegen op muziek. Na die tijd drinken we dan nog even koffie.”

Inmiddels hebben ze zes kleinkinderen. De gouden tip van Jan en Gré voor een lang en gelukkig huwelijk is ‘geven en nemen’. “Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Dat zou ook niet goed wezen.”