Algemeen

Hulphondenteam Jacolien (28) uit Oldenzaal en Sinne (11 maanden) willen graag iets over ons als team met jullie delen

OLDENZAAL - Ik heb meerdere diagnoses zowel mentaal (o.a. ASS en een angst- en paniekstoornis) als fysiek. 8 maanden geleden kwam Sinne in mijn leven. Hij is in opleiding om mijn hulphond te worden. 

Hulphond Sinne

De definitie van een hulphond is: “professioneel opgeleide hond die mensen met een beperking helpt bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven.” De hond en het baasje zijn samen een team. Al vanaf dat Sinne 3 maanden oud was zijn wij samen. Zo raken we perfect op elkaar ingespeeld, kan Sinne leren signaleren en kan ik Sinne mijn signalen leren lezen. Dit moeten we beiden nog goed leren, maar Sinne helpt ook al door er alleen al te zíjn: hij is een reden dat ik uit bed moet, naar buiten moet en zo in contact kom met andere mensen, door het regelmatig uitlaten en trainen geeft hij me structuur in de dag, en ik hoef nooit meer ergens alleen heen. Hulphonden mogen namelijk altijd en overal mee naar binnen. Taken van Sinne worden bijvoorbeeld blokken zodat mensen niet te dicht bij mij kunnen gaan staan. Verder moet Sinne pijn, angst en stress-signaleren blokken en mij kalmeren en medicatie aangeven. Verder kan Sinne rust en afleiding geven in stress of paniek(aanvallen), bij (groepen) mensen, in winkels, op drukke plekken, maar ook in de drukte in mijn eigen hoofd.Sinne is nog in opleiding, maar mag al wel overal mee heen. Een hulphondenteam heeft dezelfde rechten als ieder ander mens. En Sinne moet alle situaties leren kennen. We zijn druk aan het trainen. We hebben een instructeur van BMA die ons opleidt tot een echt    gecertificeerd team. Maar we volgen ook gewoon reguliere hondentraining bij een hondenschool hier in de buurt. U komt ons vast wel eens tegen, lopend of met onze bakfiets

Negeer de hond, niet de baas

Maar wat moet u doen als u ons tegenkomt? Het enige goede antwoord is: niets. Een hulphond (wat voor soort ook) moet worden genegeerd. Hoe lastig dit ook is. Een hulphond is aan het werk. Als u een hulphond aanhaalt, aait of tegen hem praat of fluit wordt de hond afgeleid en kan hij zijn werk niet meer doen voor zijn baas. Zo kan de baas bijvoorbeeld een aanval krijgen zonder dat de hond dit hem heeft kunnen aangeven. Ik kan zelf zelfs een aanval krijgen júist doordat iemand mijn hond afleidt. Ik weet dat ik er iets van moet zeggen, maar ben daar dan niet toe in staat. Ook Sinne moet nog leren   andere mensen en honden te negeren. En uitdaging voor ons allebei dus.

Tv-programma

Afgelopen zomer zijn wij een tijdje gevolgd door het programma ‘Soep, sores en soelaas’ van de EO. Dit was nog op onze vorige woonlocatie. Deze afleveringen (aflevering 12, 13, 14 en 15) zijn terug te kijken op NPO-Start. Zo, nu kent u ons weer een stukje beter!

Meer informatie is te vinden op onze website: www.hulphondsinne4.wordpress.com. En wij zijn te volgen op Instagram (summerwithsinne_servicedog).

 

Voor onze trainingen en bijkomende kosten hebben wij een groot bedrag nodig. Hiervoor loopt een crowdfundingsactie (geef.nl/nl/actie/help-jacolien-met-een-assistentiehond/donateurs). Groetjes van Jacolien en een pootje van Sinne Wij zoeken ook nog iemand die ons kan helpen stickers te maken voor op onze bakfiets.