Algemeen

Help Jacolien met haar ASSistent hulphond Sinne

OLDENZAAL - Jacolien Bergsma (26) woont begeleid en heeft de diagnose ASS (autisme spectrum stoornis). Haar leven verloopt best moeizaam. Pas op haar 18e (na de havo) kreeg ze de diagnose ASS. Tot die tijd wist ze het te verbergen. Daarna volgden onder andere een paniekstoornis, sociale angststoornis, een burn-out en twee keer een depressie. Sinds 2020 heeft ze de juiste hulp vanuit de GGZ. Maar ze zou ook graag dagelijkse hulp willen, in de vorm van een ASSistent hulphond. Deze kan ze goed gebruiken om zelfstandig te wonen in Oldenzaal, waar ze in augustus van de woningbouw een woning toegewezen heeft gekregen die voldoet aan haar wensen. Bernadette Bergsma en Jelynca Lantinga Baron geloven dat die haar wel eens meer zou kunnen helpen dan al die therapieën bij elkaar. Voor de training zelf zal ze € 20.000 bij elkaar moeten zien te krijgen. Want deze training wordt niet vergoed door de zorgverzekering of WMO/Gemeente. Omdat zij hier volledig achter staan en geloven dat dit haar heel erg helpen kan om, naast haar therapie, haar leven weer op te pakken, en dus zelfstandig te kunnen wonen en werken in Oldenzaal, willen mensen uit haar omgeving haar erbij helpen.

Jacolien en Sinne met presentator Bert van Leeuwen.

Autisme spectrum stoornis

ASS is een ziekte die je van de buitenkant niet ziet maar er wel degelijk is. Jacolien maakt regelmatig de opmerking: "zat ik maar in een rolstoel of had ik mijn been in het gips… dan konden mensen zien dat er wel degelijk wat met mij is." Omdat dit bij Jacolien niet het geval is wordt vaak de verwachting bij haar neergelegd dat zij me kan draaien in de maatschappij en moet voldoen aan alle verplichtingen die daarbij horen. Uiteraard is dit ook wat Jacolien wil, maar ASS en een angststoornis maken dat niet zo vanzelfsprekend wat maakt dat ze vaak tegen zaken aanloopt. Met name onbegrip. Haar steun en toeverlaat is haar ASSistent hulphond genaamd Sinne. Dit op een op het moment van schrijven 9 maanden oude pup welke in training is haar te ondersteunen wanneer ze vastloopt. Sinne moet de signalen van Jacolien leren herkennen om haar tijdig te kunnen helpen en soms ook te begrenzen. Hier is geld voor nodig. Dit geld moet Jacolien zelf bij elkaar krijgen en heeft dit al grotendeels gedaan middels een crowdfunding.

Over Jacolien

“Ik ben geboren op 7 november 1995. In woon nu samen met Sinne in Twente. Mijn hobby’s zijn onder andere pianospelen, gitaarspelen, drummen, vliegeren, boksen, paardrijden, schaatsen/skeeleren en af en toe schrijven. Deze hobby’s klinken alsof ik veel energie heb, maar niks is minder waar. Ik heb best wat beperkingen waar ik behoorlijk tegenaan loop. Onder andere is dit: ASS, een sociale angststoornis, een paniekstoornis, chronische vermoeidheid, een disharmonisch intelligentieprofiel, depressieve klachten, reuma en chronische pijn.

Genoeg redenen dus om een hulphond te overwegen. Na een intense intake (je komt niet zomaar in aanmerking) kreeg ik groen licht om, zodra ik een hond zou hebben, de opleiding te starten bij BMA. En dit gebeurde, toen ik Joy kreeg. Ik heb expres voor deze organisatie gekozen omdat je hierbij echt je éigen hond opleidt. Dit had helaas wel tot gevolg dat ik na 1,5 jaar vechten een ontzettend moeilijke keuze heb moeten maken. Namelijk om een beter thuis te zoeken voor Joy. Hij bleek niet geschikt te zijn als hulphond… Nu woont hij op een plek waar hij al zijn energie kwijt kan. In eerste instantie wilde ik niet weer beginnen met een pup. Maar een iets oudere geschikte hond vinden bleek erg lastig. En toen kwam de toen 3 maanden oude Sinne op mijn pad. Met hem heb ik de trainingen vervolgd en daar zijn we nog steeds mee bezig.

Terug naar mijzelf. Ik kreeg pas op mijn 18e de diagnose ASS. Dit was zo laat omdat ik al die tijd slim genoeg was om het te verbergen. Ik gedroeg me ‘gewoon’ zoals ik dacht dat anderen van mij verwachtten. Tegelijk hoorde ik nooit ergens echt bij. Kreeg steeds meer last van angsten en ging ver over mijn grenzen. Dit had ook nog een burn-out tot gevolg. Dat was in 2017. Sindsdien heb ik nooit meer een betaalde baan kunnen hebben of een opleiding kunnen doen. Ik ben te prikkelgevoelig, heb nog steeds veel angsten en weinig energie. Op dit moment help ik woensdagen0 ’s middags op de manege, waar ik dan ook les heb. Het enige moment waarop ik helemaal geen angst voel! Verder heb ik genoeg afspraken in de (G)GZ, met ambulante begeleiding en gaat er veel tijd zitten in Sinne en zijn opleiding en training”, aldus Jacolien. 

ASSistant hulphond Sinne

“The black-and-white hero in my grey life”

“The black-and-white hero in my grey life”, noemt ze Sinne. Enthousiast vertelt Jacolien verder over haar hulphond: “Sinne is geboren op 24 december 2022, samen met wel 13 andere broertjes en zusjes. Veel van hen – en ook broers en zussen uit eerdere nestjes – zijn hulphonden. Sinne is een reu en bij de fokker heette hij nog DJ. Maar ik noem hem ‘Sinne’ wat Fries is voor ‘zon’. Hopelijk gaat deze lieverd voor heel wat zonneschijn zorgen!

Sinne is een zwart-witte F4 Goldendoodle, Harlekijn met een heerlijk zachte fleece-vacht. Hij verhaart niet, wat een voordeel en een nadeel tegelijk is. Er zijn geen hondenharen te vinden in ons huis, maar Sinne moet wel regelmatig naar de trimmer. Tussendoor borstel ik hem. Sinne is groot, lief, aanhankelijk en een enorme knuffelkont. Het liefst ligt hij de hele dag bij je op schoot. Wat niet altijd fijn is met zijn 24 kilo! Maar wel heel lekker warm en zacht. 

Buiten hebben we nog wel wat hobbels te nemen. Hij heeft een enorme hyperfocus op andere honden, wat erg lastig is. Ook het netjes naast lopen is nog een leerpuntje. Om dit beter te oefenen en van het naast-lopen een gewoonte te maken gebruiken wij een halti. Dit is een bandje om Sinne zijn snuit waardoor hij niet kan trekken. Dit is voor ons erg belangrijk in de training. Het scheelt veel frustratie van mijn kant. 

Twee dagen in de week is Sinne bij zijn gastgezin, zodat ik even de tijd voor mezelf heb. Daar kan hij gewoon hond zijn, maar op zijn manier helpt hij hun ook weer. Dit is een erg fijne win-win situatie.” 

Jacolien en Sinne op tv

Afgelopen zomer zijn Jacolien en Sinne een tijdje gevolgd door de EO voor het programma ‘Soep, sores en soelaas’ met Bert van Leeuwen. Zij filmden namelijk op de locatie waar Jacolien destijds nog woonde. In vier van de vijf afleveringen komen ze voor, de uitzendingen waren/zijn op de maandagen 23 en 30 oktober, en 6 en 13 november om 16.30 uur op NPO1. Deze uitzendingen zijn terug te zien op www.npostart.nl/soep-sores-ensoelaas/VPWON_1330142 

Hoge kosten worden niet vergoedt

“De minder leuke kant van ons verhaal is de financiële kant”, vertellen Bernadette en Jelynca. “Voor de opleiding tot hulphond hebben we bijna € 20.000 nodig. Door middel van een crowdfundingsactie hebben we al een groot deel van dit bedrag binnen. Maar nu ligt het al een jaar zo goed als stil. Daarom willen we -mede door dit artikel in De Glimlach- de actie weer nieuw leven inblazen.” De hoge kosten verklaren ze als volgt: “Als eerste is er natuurlijk de opleiding tot hulphond. Deze volgen wij bij BultersMekke Assistacedogs. Deze opleiding kost alles bij elkaar dik € 19.000. Aan de ‘gewone’ hondentraining zijn we ongeveer € 80 per maand kwijt. Deze training is hard nodig voor Sinne om de basis te leren en vooral ook om om te leren gaan met andere honden. Omdat Sinne niet verhaart, maar zijn vacht wel hard groeit moet hij ook regelmatig naar de trimmer. Dit moet om de 2 tot 3 maanden en kost per keer € 80. En dan nog voer, snacks en andere benodigdheden en verzorgingsspullen. En met een bijstandsuitkering is dat behoorlijk krap. Soms worden hulphonden vergoed door de zorgverzekering of de gemeente, maar van beiden krijgen wij geen steun… Omdat wij nogal wat vragen en zo transparant mogelijk willen houden waar al het geld naartoe gaat, komt aan het eind van dit jaar een specificatie van (bijna) al onze uitgaven op onze website hulphondsinne4.wordpress.com.”

Help Jacolien en Sinne

Wil je Jacolien en Sinne helpen? Dat kan door een donatie te doen via: www.geef.nl/nl/actie/help-jacolien-met-een-assistentiehond

Rechtstreeks doneren kan ook door een bedrag over te maken naar rekeningnummer: NL55INGB0005629104 t.n.v. J. Lantinga-Baron o.v.v. Sinne.

Voor meer info en contact kun je terecht op de website hulphondsinne4.wordpress.com, de Facebookgroep Summer With Sinne (ASSistentiehond), de Instagrampagina summerwithsinne_assistancedog of mailen naar hulphondvoorjacolien@outlook.com.