Algemeen

“Geven en nemen en elkaar vrijlaten”

OLDENZAAL - Op 29 april was het feest bij de familie Japink, want Annie (85) en Herman (84) waren maar liefst 60 jaar getrouwd. De vonk sloeg over bij café Pleijhuis, waar toen nog echt werd gedanst. “De tango en de Engelse wals,” zegt Annie lachend. Ze kenden elkaar toen al wel.

Na vijf jaar verkering kochten ze een mooi huis aan de Duivelsdijk waar ze nog altijd gelukkig zijn en gaven elkaar het ja-woord. Ze kregen vier kinderen. Annie bleef thuis om voor hen te zorgen. Herman werkte veertig jaar bij de gemeente in de groenvoorziening. Een aantal jaar voor zijn pensioen richtte hij Jaro Beton op, waar hij op zijn 66ste mee stopte. Het bedrijf bestaat nog wel.

Inmiddels hebben ze zes kleinkinderen en ze vermaken zich nog prima. De prachtige tuin vergt veel tijd en onderhoud en ze hebben ook nog een paar schapen en ruim zestig kippen om voor te zorgen. “Ik probeer nog wel wat in de tuin te doen, zoals groenten uit de moestuin halen,” zegt Annie. Verder houdt ze van handwerken en legpuzzels. “Vroeger maakte ik zelf kleding voor de kinderen. Nu zit ik bij een haakclub, waar we vooral gezellig met elkaar kletsen.”

Herman sport twee keer per week en maakt onderdeel uit van de Veteranenvereniging, die hij zelf heeft opgericht en waar hij voorzitter van is geweest. Ook heeft hij jarenlang bij het zangkoor van de Mariakerk gezeten, bij het Smartlappenkoor en nu zingt hij nog bijna iedere zaterdag in het koor van de kerkdienst van de Molenkamp.

Over de gouden tip voor een lang en gelukkig huwelijk hoeft dit echtpaar niet na te denken. “Rustig blijven,” zegt Herman. “Geven en nemen en elkaar vrijlaten. We gaan heel veel ons eigen gang en dat werkt perfect,” vult Annie hem aan.

Uw reactie