Algemeen

FietZ is al vijftien jaar gek op fietsen

DENEKAMP - OLDENZAAL - TUBBERGEN - Met filialen in Denekamp, Oldenzaal en Tubbergen is FietZ de specialist voor alle soorten e-bikes, mountainbikes en stadsfietsen in Noordoost-Twente. Zowel voor verkoop van nieuwe, gebruikte en outletfietsen als service, reparatie en onderhoud van alle types fietsen is men bij FietZ aan het juiste adres. Met een ruim assortiment van fietsen, onderdelen, accessoires en kleding van gerenommeerde merken in alle prijsklassen kan iedereen in een van de FietZ filialen terecht. In november viert FietZ haar vijftienjarige jubileum. Dat wil de fietsspeciaalzaak niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom zijn er de gehele maand spectaculaire jubileumacties.

Na een carrière als professioneel mountainbiker neemt Michel Kruiper Kamphuis Rijwielen over

Eigenaar Michel Kruiper vertelt hoe het verhaal van FietZ begon: “Zestien jaar geleden kwam ik vaak bij Jhonny en Margriet Kamphuis in de winkel om onderdelen te leveren. Ik had toen een eigen groothandel in fietsen en onderdelen. Jhonny had mij al een paar keer gevraagd of ik de winkel niet van hem wou overnemen. Ik werkte op dat moment ook nog voor de K.N.W.U. waar ik de nationale selectie coachte en begeleidde. Daar was ik mee begonnen na mijn professionele carrière als mountainbiker waarvoor ik over de hele wereld reisde om wedstrijden te rijden. Na uitgebreid onderzoek en overleg met mijn vrouw Carrie hebben we toen de stap gewaagd en hebben Kamphuis Rijwielen overgenomen. Toen we begonnen met FietZ waren we met z’n tweeën, ik en één monteur, Arno. Het begin was lastig voor ons. Er kwamen verschillende uitdagingen op ons pad waar we mee te dealen hadden, maar de eerste tijd zijn we heel goed begeleidt door Jhonny. Helaas is Jhonny Kamphuis ons onlangs ontvallen.”

Verhuizing naar Dunantstraat en opkomst e-bike

“De verkoop ging steeds beter en we groeiden uit ons ‘jasje’. Het pand aan de Eurowerft werd te klein, we moesten elke dag honderd fietsen buiten zetten omdat het er niet meer in paste. Het was tijd om naar een nieuwe locatie te gaan en toen zijn we nieuw gaan bouwen aan de Dunantstraat 4 waar we nu zitten. We hebben het pand helemaal kunnen ontwerpen zoals we zelf wouden: twee verdiepingen, met beneden gewone fietsen en e-bikes en boven sportfietsen, racefietsen en mountainbikes, samen 1.000m2. We hebben een magazijn in de kelder en aan de achterkant een grote overkapping zodat de fietsen bij ons altijd droog staan. Daarbij hebben we een ruim opgezette werkplaats. Sindsdien is er een hoop veranderd in het fietslandschap. De opkomst van de e-bike heeft een enorme vlucht genomen, van de gewone fiets naar de e-mtb, bakfiets en natuurlijk de speedbike. Waar we begonnen met twintig procent e-bikes, zitten we nu op tachtig procent e-bikes”, aldus de Denekampse fietsondernemer.  

Uitbreiding met filialen in Oldenzaal en Tubbergen

“We doen ook veel op sportief gebied”, vervolgt Kruiper zijn verhaal. “We zijn de trotse sponsor van onze race toerclub R.T.C. Twente. In 2016 kwam ik in contact met Tijdhof Tweewielers uit Oldenzaal, Edwin Tijdhof wou stoppen met zijn bedrijf vanwege privéomstandigheden. Al heel snel kwamen we tot een akkoord voor een overname. We zochten personeel en begonnen met een bedrijfsleider, Mark Meijers, en monteurs. Mark en zijn team hebben er een groot succes van gemaakt. In dat filiaal aan de Enschedesestraat 93 in Berghuizen worden er hoofdzakelijk e-bikes verkocht.”

“Een tijdje later kwam ik via Bike Totaal met Paul Lucas in contact. Hij wou vanwege gezondheidsredenen zijn fietszaak in Tubbergen verkopen. Die overname duurde wat langer dan in Oldenzaal omdat er sprake was van een winkel die nog gewoon draaide met contracten en personeel. Zo moesten we met spoed op zoek naar een nieuw pand. Gelukkig vonden we snel een tijdelijk pand waarin we verder konden.

Korte tijd daarna kwam ik met Thomas ter Beke in gesprek om zijn pand aan de Grotestraat 35-37 te kopen. Wij kwamen snel tot een deal waarbij we het pand konden splitsen en delen met Medikamente Die Grenze, die al in het pand zat. Na een grote verbouwing staat er nu een mooie winkel met een groot assortiment. We zijn blij met het resultaat. Bedrijfsleider Ralph Nijensikkens en zijn team hebben alles ‘tot de puntjes’ goed verzorgd.”

Trots op het ‘FietZteam’

Verscheidende keren laat Kruiper ontvallen trots te zijn op het gehele FietZ team. “Ik ben er ook erg trots op hoe de jongens zich persoonlijk hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld Ricardo kwam als 17-jarige bij ons binnen. Na verschillende opleidingen en cursussen is hij nu een hele goede monteur en een echte teamplayer die de mensen goed kan adviseren. Jens bijvoorbeeld doet na het behalen van zijn diploma fietstechnicus nu een vervolgopleiding om bedrijfsleider te worden of misschien ooit zelf een winkel te beginnen. Ook Than werkt bij ons in de werkplaats als monteur. Via het kringloopbedrijf uit Denekamp kregen wij de vraag of wij geen technisch iemand konden gebruiken die niet de Nederlandse taal beheerst. Than is vluchteling uit Birma. Ondertussen werkt hij 7 jaar bij ons en is hij een volleerd monteur geworden die niet meer weg te denken is uit het FietZ team. We vinden het heel belangrijk om mensen op te leiden en te laten groeien. Zo is Kay dit jaar Nederlands kampioen fietstechnicus geworden na het vak van Ricardo te hebben geleerd. Daar zijn we met zijn allen heel trots op.

Ter uitbreiding van het ‘Fietzteam’ is Fietz nog op zoek naar een fietstechnicus en leerlingen fietsmonteur die op zoek zijn naar een leuke en sportieve uitdaging. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@fietzdenekamp.nl.”

Volop in beweging

“Toen we begonnen met FietZ waren we met z’n tweeën en hadden we ongeveer twintig fietsen, nu hebben we een team van twintig medewerkers en hebben we ongeveer duizend fietsen! Ook kan ik me nog goed de eerste dealers herinneren waar we als fietsenwinkel naar de fabriek van een fietsmerk gingen om fietsen voor het volgende jaar te bestellen. Het eerste jaar bestelden we twintig e-bikes, Carrie en ik lagen er nachten van wakker. ‘Als we die niet verkopen…’ dachten we dan. Nu bestellen we er duizend. Een andere grote verandering is dat ik vroeger de hele dag in de winkel stond. Dat is ook wat ik het liefste doe, fietsen verkopen. Maar nu word je meer een manager en moet je heel veel dingen achter de schermen regelen en organiseren. De fietsbranche is volop in beweging, we volgen alle ontwikkelingen nauwlettend en schakelen indien nodig. Volgend jaar komen we met een nieuw concept, maar dan kan ik nu nog niks over zeggen. Mensen blijven fietsen en de mobiliteitstrend is dat steeds meer mensen fietsen. Fietsen worden daarbij steeds meer geleased, dat kan ook bij ons tegen goede voorwaarden. Verder komen we met een ontzorgpakket voor de fietsen en hebben we natuurlijk een haal- en brengservice. En om het vijftienjarig jubileum te vieren hebben we de hele maand november mooie acties zoals alle e-bikes met vijftien procent korting en een gratis 5 jaar garantiepakket”, besluit Kruiper zijn verhaal.

 

Dunantstraat 4, Denekamp

info@fietzdenekamp.nl

Tel. 0541 - 35 12 78

 

Enschedesestraat 93, Oldenzaal

info@fietzoldenzaal.nl

Tel. 0541 - 29 67 57

 

Grotestraat 50, Tubbergen

info@fietztubbergen.nl

Tel. 0546 - 62 12 57