Algemeen

Feestelijke honderdste verjaardag voor Ria van den Akker-Soest

OLDENZAAL - Donderdag 8 februari was het groot feest in de Scholtenhof, want Ria van den Akker-Soest vierde haar honderdste verjaardag! Het hoogtepunt van de dag was toch wel het bezoek van de burgemeester. Bijzonder is dat ze iedere week nog een wandelingetje maakt door het centrum van Oldenzaal.

Fotografie: Martin Meijerink
Fotografie: Martin Meijerink

In Soest zag ze het levenslicht en ze had helaas geen broertjes en zusjes. Na de lagere school ging ze door met de ULO (uitgebreid lager onderwijs). Daarna kon ze bij een uitgeverij aan het werk en uiteindelijk werd ze telegrafiste bij de PTT. Na de oorlog, in 1947, stapt ze in het huwelijksbootje met haar Friese man die ze in Utrecht had ontmoet. Ze krijgen twee kinderen en inmiddels heeft ze ook nog vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Wat een rijkdom!

Zij blijft thuis en zorgt voor de kinderen; haar man heeft een leuke baan als onderwijzer en hoofd van een basisschool in Utrecht. Jaren later wordt hij zelfs directeur van de pedagogische academie in Zeist. Ze houden van elkaar en van reizen. Vele malen vertrekken ze naar Spanje, maar ook diverse andere verre landen hebben ze gezien.

Als gezamenlijke hobby wandelen ze er flink op los. Alleen en met vrienden. Zo ontdekken ze Twente, dat ze zo mooi vinden dat ze Zeist als woonplaats opgeven en zich settelen in Markelo. Uiteindelijk geven ze toch de voorkeur aan Oldenzaal en gaan hier wonen, waar ze veel gelukkige jaren hebben gekend.

Helaas wordt haar man getroffen door Parkinson en hij komt te overlijden. Ria herpakt zich en vindt een prachtig plekje in de Scholtenhof, waar ze nog steeds zelfstandig woont in haar mooie appartement. Hier hangen ook veel schilderijen die ze in de loop van haar leven gemaakt heeft, want ze tekende en schilderde er lustig op los.