Algemeen

“De regen viel met bakken uit de lucht en toen we getrouwd waren scheen de zon”

OLDENZAAL - Gerrit (87) en Tonny (81) Hofstra-Stappenbeld vierden woensdag 1 mei hun zestigjarig huwelijk. “We moesten trouwen, want we kregen een flat in Enschede,” zegt Gerrit. Daar hadden ze veel geluk mee, want in die tijd waren woningen schaars. “Van de bruiloft konden we naar de flat, want samenwonen was er in die tijd niet bij. Op onze trouwdag viel de regen met bakken uit de lucht. Nadat we getrouwd waren scheen de zon,” vertelt hij lachend.

Ze leerden elkaar twee jaar voor hun huwelijk kennen bij vrienden. “Dat waren een broer en een zus. Ik was een vriendin van de zus en Gerrit was een vriend van de broer,” legt Tonny uit. “We zouden daar gaan barbecueën, maar dat ging niet door. Daarom gingen we ergens haantjes eten. Dat deed je in die tijd. Dat was op een zondag en ik had Tonny ook uitgenodigd,” vertelt Gerrit. “Dinsdagavond stond hij bij mij aan de deur en hij gaf me een dikke knuffel,” lacht Tonny. “We hadden elkaar twee keer gezien en het was klaar. Wij wisten genoeg.” 

Het echtpaar heeft altijd in Enschede gewoond. 6,5 jaar ruilden ze die stad om voor Oldenzaal, waar hun twee dochters wonen. Gerrit werkte bijna veertig jaar voor de gemeente Enschede en eindigde zijn carrière als economisch adjunct-directeur van de GGD van Enschede. Hij was ook een groot aantal jaar penningmeester bij verschillende stichtingen. Tonny werkte een paar middagen per week bij een gezin, waar ze ging strijken, naaien en voor de kinderen zorgde. Toen ze na vier jaar zelf zwanger werd, stopte ze daarmee om voor haar eigen kinderen te zorgen.

Ze hebben twee geadopteerde kleinkinderen waar ze gek mee zijn en vervelen zich niet. “We krijgen de tijd wel vol,” zegt Tonny. “Twee keer in de week ga ik wandelen met een wandelgroepje, maar alleen met mooi weer. Ik heb ook veel getennist en geskied. Eén keer in de maand ga ik nog lunchen met de tennisdames en 17 winters heeft onze caravan ’s winters in Oostenrijk gestaan.
We hebben ook veel busreizen gemaakt naar Oostenrijk en naar Noorwegen.

Ze vermaken zich dus nog prima met elkaar. “’s Ochtends lezen we de krant en daarna gaan we puzzelen,” vertelt Gerrit. “Dan doen we vaak nog even boodschappen en we gaan ook regelmatig uit eten.” Afgelopen woensdag zijn ze op hun trouwdag met 31 mensen naar de Lutscher Alm gegaan voor een heerlijk diner. Over de tip voor een lang en gelukkig huwelijk hoeven ze niet lang na te denken. “Probeer het samen op te lossen,” zegt Gerrit. “Je moet elkaar aan de praat houden. Met elkaar in gesprek blijven.”

Uw reactie