Algemeen

Cirkels rond, meer dan twintig jaar na dato

OLDENZAAL -  Bij het afscheid van Sandra Schipper zei Toos Achterweust, ’geestelijk moeder’ van De Pelgrim, dat ze oud-wethouder Jan Lempsink graag nog wilde bedanken voor zijn inzet voor de realisatie van haar museum in één van de armenhuisjes, inmiddels dik twintig jaar geleden. In haar volle agenda had Toos op dinsdag 12 maart nog een gaatje.

Toeval bestaat niet. Precies die dag hadden De Kletsköp, een ’clubje’ oud(er)e leden van WG Oldenzaal, waaronder Jan Lempsink, namelijk een afspraak voor een rondleiding bij... De Pelgrim. Een mooier moment was niet denkbaar.

Na een rondleiding door Leonie Ikink door het prachtige museum De Pelgrim, was het dan zover. Toos, als altijd in stemmig paars, nam het woord. Ze bedankte niet alleen oud-wethouder Jan Lempsink, maar ook oud-wethouder Trees Vloothuis. Ook Trees had zich destijds sterk gemaakt voor museum De Pelgrim. Toevallig - nee, ook dat kon geen toeval zijn - zaten Trees en Jan bij de koffie naast elkaar. Jan Lempsink kreeg van Toos naast het uitgebreide dankwoord ook nog een prachtig boek over haar levenswerk, geschreven door Rijn van Welij.

Mooi hoe meer dan twintig jaar later cirkels in museum De Pelgrim rond werden gemaakt. Dat kon geen toeval zijn.