Zakelijk

Ondernemers van de Oldenzaalse warenmarkt gaan voor kwaliteit

OLDENZAAL - Als je met de ondernemers van de Oldenzaalse markt aan de praat raakt, merk je dat ze hart voor de zaak hebben en dat de kwaliteit van hun producten op de eerste plaats komt. Ze gaan voor A-kwaliteit en hebben daar alles voor over. Voor dag en dauw staan ze op om naar de veiling te gaan om daar de beste waar voor hun klanten uit te zoeken.

Groenteboer Pascal Voerman

Groenteboer Pascal Voerman heeft in juli het plekje waar hij nu staat overgenomen. Hij verkoopt hier groente en fruit op maandag én op zaterdag. In vijf dagen staat hij maar liefst op zeven markten en op woensdag gaat hij naar de veiling. “Het is een intensief, mooi en levendig beroep,” zegt hij vrolijk. “Ik haal hier ook veel energie uit.”

Als marktkoopman kan je in meerdere lagen handel doen. Pascal kiest duidelijk voor het betere product. “Wij kopen klasse I. Als je het lang genoeg laat liggen wordt het vanzelf klasse II,” grapt hij. “We hebben elke dag verse aanvoer. We hebben gelukkig ook veel afzet, dus dan hou je weinig over. Citrusvruchten en bananen kopen we bij Rotterdam Import. Daar komt de meeste handel uit het buitenland binnen. Dat halen we ook zelf op of het komt op transport onze kant op.”

Op maandag en woensdag bezorgt hij  ‘werkfruit’ bij instellingen en kinderdagverblijven. Als je dit ook een interessant concept vindt, kan je contact opnemen via www.pascalvoerman.nl.

Bloemenkraam Fleured

Tessa nam tien jaar geleden de bloemenkraam over van ‘Kokkeler bloemen’. “Eerst hebben we zijn kraam gebruikt en later heb ik mijn eigen kraam aangeschaft.” Stoer als ze is, rijdt ze op vrijdagochtend om vier uur met haar bus en aanhanger naar de veiling in Ede. “Daar kijk ik welke handel mooi is en welke bestellingen ik heb. Om zes uur begint de veiling. Dan zit ik op de tribune bij de grote klok en is het de kunst om op tijd op de knop te drukken. Als ik thuiskom bereiden we alles voor en maken we alles klaar voor de volgende dag.”

Ze verkoopt wel 200 bakken aan snijbloemen op een dag. Tessa koopt nooit kant en klare boeketten op de veiling. Ze staat erom bekend dat je bij haar zelf bloemen kan kiezen waar zij dan een prachtig plukboeket van maakt. Hoewel ze met nog vijf gezellige dames staat, moet je soms wel even wachten. “Veel klanten komen eerst een bosje bloemen bestellen als ze op de markt komen. Die zet ik apart, dus het is geen probleem als ze deze pas twee uur later op komen halen. Dan hebben ze hun handen vrij tijdens het winkelen.”

Ze heeft ook vaste klanten en bedrijven waar ze rond half vijf de boeketten langsbrengt. Een boeket bestellen kan via de app en via de mail.

Poelier Laury van der Zande

De zaak van Laury bestaat al dertig jaar. “In 2016 nam ik de zaak van mijn oma over. Ik was toen 15 en besloot te stoppen met school en bij mijn oma in de leer te gaan. Het is eigenlijk uit nood geboren, want mijn oma was 75 en we hadden geen opvolger. Mijn vader werkte hier nog wel. Toen stonden we vijf dagen per week op de markt en nu alleen nog maar op zaterdag. Ik ging van voetbal af en liep 1 à 2 jaar mee met mijn oma. Ik doe het nog steeds met veel plezier en heb er nooit een hekel aan gehad.”

Naast haar werkzaamheden op de markt heeft Laury tegenwoordig ook een eigen kledinglijn. Hier is ze voor naar Milaan geweest en de kleding wordt al in 21 winkels verkocht. In januari komt het winterseizoen van volgend jaar in de winkels te liggen.

Haar vader en broer werken ook nog in de zaak.

“Mijn vader doet op dinsdag de inkoop en mijn broer staat op de markt in Enschede. Op donderdag staan we om zes uur op om alles klaar te maken, want het moet worden gesneden en gemarineerd. We portioneren alles dan en draaien rollades.” Ook bij Laury staat kwaliteit hoog in het vaandel. Ze post veel op Facebook om de nieuwe garde tussen de twintig en vijftig jaar naar de markt te krijgen. In coronatijd zagen veel mensen de markt als een uitje, omdat ze verder nergens heen mochten. “Door corona gingen klanten ook luxere producten kopen. Het heeft mij goed gedaan,” zegt ze met een lach op haar gezicht. Ze heeft duidelijk plezier in haar werk. 

Foto’s: Geert Cox