Zakelijk

Horecaondernemer Danny Kuypers blijft de weg omhoog zien

OLDENZAAL - Iedereen hoopte  vurig op de versoepeling van de corona-maatregelen per 21 april. Het publiek, maar zeker ook winkeliers en  de horeca, snakken naar heropening. Hun geduld wordt nog even op de proef gesteld. De overvolle ziekenhuizen krijgen prioriteit. Als de derde golf zijn piek blijft te hebben gehad is 28 april hopelijk de eerste datum voor een verlichting van het regime.

Danny Kuypers in zijn Tante Annie’s

Ondernemer Danny Kuypers werkt al sinds 1999 in de horeca aan de Oldenzaale Groote Markt. Eerst in dienst bij Tante Annie’s Feestcafé en sinds 2005 als eigenaar van die zaak. In 2009 heeft Danny de zaak verbouwd voor de formule van een tapas-restaurant. Sinds 2015 is Danny ook eigenaar van Ome Hans. Twee horecazaken met 13 vaste medewerkers en tussen de 40 en 45 parttimers, een hele verantwoordelijkheid in deze tijd! Danny Kuypers: “In al die jaren hebben we niet zo’n hectische tijd meegemaakt als nu. Het was een achtbaan van verwachtingen, teleurstellingen, aanpassingen bedenken en weer met nieuwe regels geconfronteerd worden.
Danny geeft toe af en toe een lamgeslagen gevoel te hebben gehad, maar en zijn team, zijn vrouw en hij houden de moed erin. Verbittering kennen ze niet. Danny: “We kijken vooruit en niet terug. Er zijn vaak genoeg momenten geweest dat ik dacht: waarom mag dit wel en mogen wij niets? Denk aan Black Friday of de kerstshows bij de tuincentra. Maar dat helpt je allemaal geen steek verder. De afgelopen periode zie ik maar als een kleine achteruitkijkspiegel op de grote voorruit, waardoor we naar onze toekomst als bedrijf kijken. Terugkijken heeft geen zin.”

Ook voor de andere horecazaken in de stad ziet Danny licht aan de horizon. Danny: “We hebben allemaal goed op onze winkels gepast en de steun van de overheid heeft ons allemaal voorlopig van de ondergang gered en ons personeel houvast gegeven. We hebben bijna allemaal ingezet op halen en thuisbezorgen, wat overigens weer ten koste ging van die overheidssteun.” Toch heeft Danny bewust elke mogelijkheid aangepakt om binnen de regels nog actief te zijn. Danny: “Allereerst ben ik de man er niet naar om stil te zitten, maar het belangrijkste vond ik dat we het contact met onze gasten vast moesten houden, ook al was het even in de rol van bezorger. Dat geldt ook voor de medewerkers: die wil je ook graag in beeld èn aan boord houden. Zij hebben mij in de goede tijden goed geholpen, dat wil ik nu ook voor hen doen.” Danny heeft nog een derde belangrijke reden om de zaak zoveel mogelijk door te laten draaien. Danny: “Ik zit als restauranthouder in een keten van leveranciers. Die wil ik ook zoveel mogelijk overeind houden. Hun producten en diensten bepalen ook mijn kwaliteit en zakelijk succes, je bent gewoon afhankelijk van elkaar.”
Heeft corona ook iets goeds gebracht? Danny: “Jazeker! Denk aan onze tapas-box. Koude tapas en tapas die gemakkelijk warm te maken zijn. Dat concept hebben we nu goed op poten staan en houden we er zeker in. Daarnaast hebben we in het afgelopen jaar eens goed gekeken naar onze formule. In de drukke jaren vóór corona hadden we daar geen aandacht voor, maar we zien nu echt kansen in verbetering en vernieuwing. We hebben onze menukaart eens goed tegen het licht gehouden. We gaan na de corona een extra kaart aan ons menu toevoegen met luxere tapas zoals oesters, sushimi en mooie Ibericoham. Ook onze wijnkaart gaan we vernieuwen. En voor de lunch gaan we een aparte kaart presenteren. Zo zijn ook op zoek geweest naar het lekkerste brood. We hebben van elf bakkers hun brood vergeleken en daaruit de beste uitgezocht. Dat lijkt een klein verschil, maar dat is het niet! We gaan ook ons logo vernieuwen, beter passend bij onze stijl en sfeer. En dat geldt ook  voor de muziek, daar hebben we nieuwe ideeën over. Wat draai je op welk moment?”

Ten aanzien van de versoepeling op korte termijn tempert Danny zijn verwachtingen. Danny: “We gaan als horeca een mooie tijd tegemoet in de zomer, maar ik denk dat het voorlopig enkel buiten en op kleine schaal kan beginnen. Ik heb bij Tante Annie’s een terras voor normaalgesproken 180 gasten, maar ik denk dat ik voorlopig maar 30 mensen plaats mag bieden. Maar goed, als we maar weer mogen beginnen. Dat is al heel wat!”
Danny: “Ik ben blij dat mijn gezin en mijn team er positief in blijven staan. Dat is ook horeca, hè? Niet mekkeren, je aanpassen en snel acteren!”

Danny Kuypers