Uitgaan & Cultuur

Toon de Nachtburgemeester heropent Café Olde Weghuis

OLDENZAAL – Na een lange sluiting kan de horeca weer geleidelijk openen, onder voorwaarden. In de binnenstad was 1 juni 12.00 uur het moment voor opening van de horecaterrassen. Op hetzelfde moment verzorgde Toon Brummelhuis, Oldenzaals Nachtburgemeester, de opening van het terras van Café Olde Weghuis aan de Enschedesestraat.

Toon: “Dit is het enige Oldenzaalse café ‘oawer het spoor’, wist je dat? Er is nu veel aandacht voor de horeca op de Groote Markt, maar voor Zuid-Berghuizen is een belangrijke mijlpaal.” Martin Olde Weghuis : “Café Olde Weghuis is niet het oudste café in Oldenzaal, dat is café Moatman, maar wel het oudste café in handen van één familie.” Broer en zus Martin en Anja Olde Weghuis zijn de derde generatie uitbaters van het café. Anja: “We bestaan ongeveer 85 jaar. Mijn opa en oma (bekend als ‘Tante Leida’) zijn het café begonnen. Heel vroeger was er op bijna elke hoek van de straat wel een café op Berghuizen. In de laatste jaren is het cafébestand in Berghuizen behoorlijk uitgedund: Kothman, Boerskoten, Karenbeld zijn er niet meer.”

Toen de moeder van Martin en Anja overleed in 2013 hebben broer en zus besloten om het café te gaan runnen. Anja: “En we hopen dat Martins kinderen, Tim en Tess, straks de vierde generatie uitbaters zullen zijn.”

De coronatijd heeft de horecaondernemers hard geraakt. Anja: “Het was een saaie periode. We zijn een café voor feesten en partijen, we zijn de residentie van de Spanvöggel en we hadden geregeld muziekoptredens. We moeten kijken hoe we dat straks weer op kunnen pakken. Gelukkig hebben Martin en ik beiden een baan naast ons werk in het café.”

Martin en Anja én de gasten zijn blij dat het terras achter het café weer open is. Ze hebben passende maatregelen genomen: handen-wasgelegenheid, desinfectiemiddelen, de opstelling van de tafels, een gastenlijst.

De Nachtburgemeester gaf een korte speech, voordat hij een keten met beugelflessen met een betonschaar doorknipte. Een citaat:

”Het is de corona dat ons splijt,
Doch niet alleen de overheid,
Maar wij met ons allen als mensheid,
Vanuit onze eigen verantwoordelijkheid,
Dan is het toch mooi om hier samen te kunnen zijn, meer wil ik niet kwijt.”

Reacties

onwijs mooi dat onze Nachtburgermeester het weer Hero gedaa