Uitgaan & Cultuur

Terrassen binnenstad herleven!

OLDENZAAL – Op Tweede Pinksterdag, 1 juno om 12 uur, was het zover. De Groote Markt veranderde van een spookplein in een levendig, groot terras. Onder optimale weersomstandigheden mochten de café’s weer mensen ontvangen. Glunderende gezichten op een zomerse, vrije maandagmiddag.

Sommige horeca-ondernemers hadden misschien een stormloop verwacht maar de toestroom van gasten was heel goed op te vangen. Bas Boerrigter van Café De Engel: “Er zijn best veel mensen die even de kat uit de boom willen kijken. Ik ben er wel blij mee dat het zo geleidelijk is begonnen. We hebben maar weinig mensen teleur hoeven stellen omdat er geen plek was. En het laatste wat we als horeca willen is dat het uit de hand loopt en we misschien een stap terug moeten zetten. Het was ook allemaal een eerste test, natuurlijk”

De meeste terrassen waren te reserveren via terrasjeboeken.nl. Bas Boerrigter: “Dat werkte best goed. Met de eerste ervaringen kunnen we nu verbeteringen doorvoeren. Denk aan de indeling in tijdblokken, maar ook het aantal tafels dat je voor vrije inloop beschikbaar wilt hebben.”

De samenwerking met Gemeente en handhaving was prima. Bas Boerrigter: “Als er extra ruimte gecreëerd kon worden dan was daar een mogelijkheid. Alle partijen hebben constructief meegedacht”. De maatregelen bij de horeca waren duidelijk en goed merktbaar: desinfectie van handen en een triage-gesprek bij aankomst, inschrijven op een gastenlijst, ruime opstelling van tafels en stoelen en een speciaal tafeltje om consumpties te serveren op anderhalve meter van de gasten. Bas Boerrigter: “Het publiek deed ook netjes mee en toonde verantwoordelijkheid. Ja, natuurlijk vergaten mensen soms in hun enthousiasme de afstand, maar je kon ze daar prima op aanspreken.”

Voor de horeca was het een opstart, maar natuurlijk met beperkingen. Bas Boerrigter: “Die anderhalve meter is voor ons de belangrijkste belemmering naar meer capaciteit en omzet. Als die norm verruimt zou worden geeft dat ons veel meer lucht. Er kunnen dan vier mensen aan tafel in plaats van twee.” Binnen blijft het maximum van 30 gasten de grens en dat is lastiger dan op het terras. Bas: “We hebben al een goede reserveringsgraad voor het café binnen. Ik denk dat het terras ons de komende tijd meer gaat brengen dan de avonden binnen, vroeger was dat andersom.”