Uitgaan & Cultuur

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het Filmhuis kan je een weekend lang genieten in Stadstheater de Bond

OLDENZAAL - Op vrijdag komen alle genomineerden met hun klas naar het Twents Scholierenfestival. Zaterdag kan je zelf komen kijken naar de Mini-kronieken. Dat zijn filmpjes met levensverhalen van mensen, gemaakt door jongeren. Zondag vindt Twente Short plaats. Hiervoor vroegen we deelnemers korte films in te zenden van maximaal tien minuten. “De kwaliteit is fantastisch,” vertelt Liesbeth Dales, die het jubileumweekend van het filmhuis coördineert.

Filmhuis Oldenzaal organiseert alweer voor de zesde keer het Festival van de Korte Film. Op vrijdag 4 november wordt dit feestelijke weekend ingeluid met het Twents scholierenfilmfestival. “Hiervoor waren alle VO-scholen uit de regio uitgenodigd om mee te doen,” legt Liesbeth uit. “Er zou meer aandacht aan beeldeducatie op school moeten worden gegeven. Nu konden jongeren zich uitleven in filmpjes over water in het algemeen. Daar kan je alle kanten mee op. 14 oktober was de sluitingsdatum en we hebben al materiaal aangeleverd gekregen uit Haaksbergen, Enschede, Goor en ook van het Carmelcollege. Hier worden tien filmpjes uitgekozen door een jury. Die bestaat uit iemand van Concordia, een meisje dat een prijs bij Kunstbende had gewonnen en iemand van het Waterschap.”

 Op vrijdag 4 november worden de makers van de genomineerde filmpjes samen met hun klasgenoten uitgenodigd onder schooltijd bij de Bond uitgenodigd. Het Twents Scholieren Filmfestival wordt georganiseerd door Filmhuis Oldenzaal, Concordia Film en TETEM en wordt ondersteund door Filmhub Oost. 

Op vrijdagavond om 20.00 uur kan je kijken naar de filmvoorstelling ‘Marokkaanse Bruiloft’ van Johan Nijenhuis.

Op zaterdagmiddag worden de Minikronieken getoond. Hier kan iedereen een kaartje voor kopen. Dit zijn ook korte filmpjes met levensverhalen van mensen, gemaakt door jongeren. In ieder geval drie hiervan komen uit Oekraïne. Zo is er een filmpje over iemand die daar nog is, over een Oekraïner die vrijwilligerswerk doet voor die groep en over iemand die gesprekken voert met haar vriendin. Deze filmpjes zijn gemaakt bij Studio 15 in de Willemien. Filmmaker Masja de Roy begeleidde hen hierbij. Zij ontwikkelde deze methode Minikronieken. Er zijn ook filmpjes van andere jongeren.

Om 20.00 uur kan je genieten van de filmvoorstelling ‘Elvis’ van Baz Luhrmann.

Op zondag vindt Twente Short plaats, dat ook voor iedereen toegankelijk is mits je een kaartje hebt gekocht. De filmpjes mogen dus niet langer dan tien minuten duren en de lat ligt ook dit jaar weer hoog. De jury, die bestaat uit Ronald Voort, Herman Reckman en Niels Bourgonje, krijgt van tevoren alle films op een stick toegestuurd. Hieruit kiezen ze er elf. Deze filmpjes zullen op deze zondag allemaal te zien zijn. Twente Short kent drie winnaars die allemaal een Boeskoolmenneke winnen; goud, zilver of brons. De jury bepaalt ook de aanmoedigingsprijs. Én er is een publieksprijs. De mensen mogen in de pauze bepalen wie deze wint.

Wethouder Yildirim zal deze heugelijke middag openen. Een presentator kletst het geheel aan elkaar en Job, Joris en Marieke komen hun kennis delen. Ze hebben een eigen animatiestudio in Utrecht. Ze maakten bijvoorbeeld de clip ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel en ze zijn de drijvende kracht achter de Tumblies. En hun korte animatiefilm ‘A Single Life’ werd in 2015 genomineerd voor een Oscar. Daarna volgt de prijsuitreiking. Op zaterdag en zondag zal Kaliber zorgen voor muzikale ondersteuning op de momenten dat er geen film draait.

Er is dit weekend dus genoeg te zien en te beleven.  Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Bond (www.stadstheaterdebond.nl).