Uitgaan & Cultuur

Spanvöggel gala liep als een trein!

OLDENZAAL - Na 2 jaar afwezigheid was het afgelopen weekend weer groot feest in de tent aan de Enschedestraat in Berghuizen. De jubilerende carnavalsvereniging de Spanvöggel “van achter t spoor” toverde vrijdag en zaterdag de tent om tot een grote trein om de ruim 575 bezoekers mee te nemen op een treinreis door Europa! 

Slagwerkgroep Excelsior uit Lonneker liet als opening het treinritme door de tent heen dreunen. Bij aankomst op het station werd door het Oldenzaalse talent Renee Schepers een prachtig lied over de wijk Berghuizen en de Spanvöggel gezongen. Het lied ‘Thuis’ en de ondersteunende beelden van de wijk veroorzaakte bij vele Berghuizenaren zichtbare ontroering!

Voor dit gala is zelfs een nieuwe spoorlijn aangelegd want de trein bracht de reizigers na dit prachtige begin via Denekamp, Tilligte, Volthe Oost, Weerselo t ’Stift naar Truus oet Weersel. Mathilde Geerts is een graag geziene gast op het gala en ook dit keer kreeg zij het publiek weer goed aan het lachen! De dames van LEZ studio namen de reizigers met de Internationale trein naar de stad van de liefde: Parijs en natuurlijk kon een bezoek aan de Moulin Rouge niet ontbreken.

Na een korte onderbreking die werd veroorzaakt door confetti op het spoor vervolgde de trein volgens de dienstregeling en reed door naar München waar de Sputterkeerls zorgde voor de passende muziek. Het feest laaide goed op toen de trein doorreed naar Tirol waar een heuse apres-ski party losbarstte met Heidi und freunden. Ben de Graffitiman zorgde voor wat spanning want die vond de sfeer op t station veel te braaf. Martin Olde Weghuis wilde als vader van de hoogheid de mogelijk om de Markies en Rentmeester eens op de hak te nemen niet langs zich heen laten gaan en zorgde voor een korte suprise act.

Na alle corona perikelen bleek Berend de Haan, tapellateur van Cafe Haanakker de deur van het café in Berghuizen te hebben dicht gegooid en een beachbar te zijn begonnen op het zonnige Ibiza! Dus stapte alle mannen van de Zierboepers in de trein naar Schiphol om daar het vliegtuig naar Ibiza te pakken. Zoals altijd waren de heren goed op dreef en hadden alle lachers op hun hand! De Raad van Elf kreeg iedereen op de stoelen met hun act ‘De raad van elf ontspoort’. Tijdens het reisje dwars door Nederland werd in hun eigen gebouwde trein Amsterdam en Den Haag aangedaan. Oh oh den Haag werd zo hard meegezongen dat ze het waarschijnlijk in de Hofstad hebben kunnen horen. Na een heerlijke buut van de Brabantse Buutredener Ton Brekelmans was het tijd voor de afsluiter van de avond!  Op naar Mallorca!!! Een grote verrassing voor het hoogheidsspan Tim en Martijn want hun vriendengroep de Knalpotten hadden speciaal voor hen een lied geschreven en brachten dat live ten gehore! Het spektakel werd compleet door de honderden Spaanse vlaggetjes die door het enthousiaste publiek heen en weer werden gezwaaid. Precies op tijd werd om 00.00 uur station Berghuizen, eindbestemming thuis bereikt. 

Maar alsof deze avonden niet genoeg waren stond er op zondag vanaf 12.30 uur het traditionele noabertreffen op het programma! Veertien zusterverenigingen uit de gehele omtrek kwamen naar Berghuizen om samen met de Spanvöggel er een prachtig feest van te maken! Drie dagen op rij een volle tent met carnavalsvierders! Een meer dan succesvol weekend voor de Spanvöggel en nu op naar de Dree dolle daag’n!