Uitgaan & Cultuur

Onthulling schakelkast en opruimactie bij de Hofkerk

OLDENZAAL – Afgelopen zaterdagmorgen werd de beschilderde schakelkast bij de Hofkerk onthuld en werd de aftrap van een schoonmaakproject gehouden in het kader van ‘Schoon Oldenzaal’.

Schoon Oldenzaal is een project waarbij in 2019 onder anderen 23 schakelkasten zijn verfraaid en waarbij het ontwerp een connectie met het thema ‘zwerfvuil’  en met een ‘Schoon Oldenzaal’ heeft. Schoon in de praktische zin van een schone leefomgeving en in de kunstzinnige zin: een mooie leefomgeving. Het oorspronkelijke stadsidee ,waaruit Schoon Oldenzaal is ontstaan, streefde na om via de beeltenissen op de kast, een glimlach op de gezichten van de passanten te doen laten verschijnen. Schoon Oldenzaal wil ook graag mensen verbinden en bewustwording creëren.

Het project ‘Schoon Oldenzaal 2020’ kent een verdieping, namelijk dat aan het verfraaien van een schakelkast  een opruimactie t.a.v. zwerfvuil wordt verbonden. Om zo een schoner Oldenzaal te krijgen. Deze wordt gedaan door de desbetreffende deelnemende buurt, gemeenschap, school, vereniging of stichting.  

De Hofkerk gemeenschap is nu de eerste gemeenschap die in 2020 op 15 augustus een opruimactie gaat doen en waar een schakelkast onthuld is.  Het ontwerp hiervoor is afkomstig van Christien Vrielink, lid van de kunstgroep van de Hofkerk. De jongerengroep de Hofbrug en de klussengroep van de Hofkerk voerden de opruimactie uit in de Hofmeijerstraat en Paradijsstraat.

De onthulling van de kast werd verricht door wethouder Evelien Zinkweg en Henk Vrielink. Hij vertegenwoordigde zijn vrouw Christien, die vanwege een aanstaande operatie in quarantaine moest blijven. Christien was wel online getuige van de onthulling.

De beschildering van de kast laat open deuren zien onder een collage van de Syrisch Orthodoxe kerk, de Hofkerk, de Plechelmusbasiliek, de Synagoge en de Oldenzaalse Fatih-moskee.