Uitgaan & Cultuur

Oliebollenfestival bakt ze bruin voor ‘Kans voor een kind’

OLDENZAAL - Het belooft op 30 december een gezellige dag te worden aan de Spoorstraat 1, natuurlijk met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen. Die dag staat bij KrachtWerkt in het teken van verse oliebollen, handgedraaide kniepertjes, glühwein en warme chocomelk. Je kan alles van tevoren online of telefonisch bestellen, maar een spontaan bezoek is ook mogelijk. Van 10.30 uur tot 16.00 uur ben je van harte welkom. En hoe leuk is het om als regionaal bedrijf een groot aantal oliebollen of kniepertjes te bestellen. Dan maak je je werknemers en een kind blij! Er is een speciale bezorgploeg die de bestellingen die dag met alle liefde komt brengen!

Het Oliebollenfestival ontstond vorig jaar door een impulsieve actie van Rosanne Veld van Krachtwerk. Samen met haar collega Krista Veltmann zette ze de boel in vier dagen op poten en verkochten ze met diverse vrijwilligers maar liefst 2000 oliebollen en 800 kniepertjes. Toen ging de opbrengst naar eenzamen in Oldenzaal. “Bij de kinderergotherapie van Kracht Ergotherapie merken we dat kinderen het in deze tijd ook best moeilijk hebben,” vertelt Krista. “Daarom willen we dit jaar de kinderen in het zonnetje zetten.” En dat doen ze op een fantastische manier.

Dit jaar wilen ze wel 6.000 oliebollen verkopen en ze zijn goed voorbereid. Mark Oude Bekke sponsort het evenement met veel plezier. Hij heeft een facilitaire groothandel en voorziet KrachtWerkt in het dagelijks leven van koffie en bedrijfskleding. “Maar vorig jaar sprong hij gelijk bij toen hij van de actie hoorde. Mark regelde onder meer schorten, zakjes en tasjes,” zegt Rosanne enthousiast. Dit jaar doet Flavourite Wine van Marleen Kuipers ook mee op de opbrengst te verhogen.

“Maar er zijn heel veel mensen die belangeloos meewerken,” antwoordt Mark. “We hebben wel dertig vrijwilligers die in verschillende ploegen ingedeeld zijn. Het geheel is goed georganiseerd. Om 06.00 uur begint de eerste ploeg al met het maken van het beslag. Hele gezinnen helpen mee, de kinderen als kerstengeltjes. We hebben twee professionele frituurpannen staan en bakken de hele dag door. Bij de wafelijzers zitten meerdere mensen met de hand kniepertjes te draaien. Het is voor ons gezellig en we kunnen iets leuks doen voor de maatschappij. Het leven is op het moment al zuur genoeg.”

Ook Willem Hoevers, mede-oprichter en projectleider van Kans voor een kind, denkt mee. Hij richtte de stichting op omdat er ook in Twente veel kinderen zijn die het door ziekte of een andere oorzaak niet makkelijk hebben. De stichting probeert zoveel mogelijk wensen van kinderen in vervulling te laten gaan en ze zo een leuke tijd te bezorgen met mooie herinneringen. De opbrengst van het Oliebollenfestival gaat in zijn geheel naar Kans voor een kind. Willem zal bepalen welke wensen er vervuld kunnen worden.

Als je het gebouw op 30 december binnenloopt, word je naar de binnenplaats geleid waar de vrijwilligers de producten vers bereiden. Daarna loop je met je lekkernijen weer naar buiten. Door corona is het dit jaar dus helaas een ‘doorloopfestival’, maar met een beetje geluk kan iedereen volgend jaar gezellig blijven plakken. “De online bestellingen worden verdeeld in tijdblokken, zodat we de mensen waarvan we weten dat ze komen een beetje kunnen spreiden,” zegt Monique Heskamp er nog wel bij. “En iedereen is welkom, behalve als je corona hebt natuurlijk.”

 

Bestellingen kan je doorgeven via kracht-werkt.nl/oliebollen of 088-5014302.
Oliebollen kosten € 1,00 per stuk en een zak van zes kniepertjes € 2,50.
Sponsoren zijn ook altijd welkom.