Uitgaan & Cultuur

Oldenzaal even centrum van de streektaal

OLDENZAAL -  In het kader van de Week van het Nederlands vond in Oldenzaal de Internationale Streektaalconferentie van de Stichting Nederlandse Dialecten plaats. Het thema was ‘streektaal op de werkvloer’. De conferentie was voor select publiek, maar er was er ook voor breed publiek wat te leren en te beleven.

Vorige week was er de ‘Poëzieavond op hoog niveau’ in de toren van de Plechelmus. De stadswandlingen van Tourist Office waren voor de gelegenheid in het Twents.  

In de bibliotheek werd zaterdagmorgen ‘Jip en Janneke’ in het Twents voorgelezen (Jipke & Jannöaken) en ’s middags hield dialectoloog Harrie Scholtmeijer een lezing over “Geschiedenis van het Nedersaksisch”.

In de stadstuin was zaterdag  een (af)wisselend programma rondom de Twentse sproake georganiseerd. Met zangeres Yke Oude Griep, die "leedkes van noe" in 't Twents en andere talen vertolkte. Stéphanie van Tuinen en John Verkuijlen traden op met diverse mooie Twentse vertolkingen van ballads.

De bezoekers konden meedoen met de Twentse taalquiz, verzorgd door De Kreenk vuur Twentse sproake. Jan Bornebroek vertelde over hoe vroeger een bruiloft nog meerdere dagen duurde en hoe het ‘anzegg’n’ in zijn werk ging.

't ‘Suupken van mevrouw Michgorius’ vond gretig aftrek. Het 100 jaar oude recept is goed bewaard gebleven en -naar verluidt- in het Palthe Huis nog altijd te verkrijgen.