Uitgaan & Cultuur

O.C.V. De Glasbloazers overhandigt jubileumboek aan burgemeester Welman

OLDENZAAL - “Vijfenvijftig jaar geleden is het al dat een stel clowneske muzikanten van een dweilorkest aan de bar bij café Smudde zaten en bedachten dat het een goed idee zou zijn om een carnavalsvereniging op te richten. Want als je toch jaarlijks meedoet met de optocht, kun je ook wel een heuse carnavalsvereniging zijn, niet waar?” schrijft burgemeester Patrick Welman in het voorwoord van het jubileumboek van O.C.V. De Glasbloazers. En dat is precies hoe het allemaal begon. Onlangs woensdag kreeg hij een exemplaar uitgereikt. 

Nadat veurzitter Peter Olde Daalhuis en Vorst van 1993 Frans Kuipers in vol ornaat hun feestelijke entree maken in het stadhuis, is het al snel tijd voor de plechtigheid. Het is wel duidelijk dat de burgemeester de vereniging een warm hart toedraagt. “Jullie hebben ook een geweldige kapel,” is één van de eerste dingen die hij zegt. “Fantastisch.” Daar is Olde Daalhuis het helemaal mee eens. “Het is een jonge groep; dynamisch. Dat past helemaal bij onze club.”  Hij benadrukt met trots dat zijn vereniging zo’n hechte groep is. “Het is een echte familie, waarin je snel wordt opgenomen. Iedereen is welkom.” De mannen balen ervan dat het jubileumjaar in duigen is gevallen door corona. “Veel dingen die in de pet zaten, zijn uitgesteld,” gaat Olde Daalhuis verder. “We wilden het boek op het jubileumfeest uitgeven, maar dat gaat nu niet. We hopen dat we in plaats daarvan volgend jaar een themafeest kunnen vieren.”

Patrick Welman is erg onder de indruk van het boek. “Het ziet er super uit. Geweldig.” Maar hij krijgt niet alleen een boek aangeboden. “Blijf even staan, we waren nog niet klaar,” zegt Oude Daalhuis lachend. Ze hebben ook een onderscheiding en een speld meegenomen. “Dank je wel,” zegt Welman. “Eervol. Dat stel ik zeer op prijs.”

Terwijl hij even later door het boek bladert, zegt hij dat het een heel mooi boek is geworden waar ze echt trots op mogen zijn. “We hebben ook alle oud-hoogheden opgezocht,” vertelt Kuipers enthousiast. “Met bijna allemaal hebben we een praatje gehad.”

Zelfs voor een buitenstaander is het een leuk boek om te lezen, vol interessante informatie en mooie foto’s. De naam van de vereniging komt bijvoorbeeld van medeoprichter Toon Oolderink, beter bekend als Toon van ‘n Kettel. Volgens één van de eerste leden ging het als volgt: “Toen we met z’n allen weer eens aan ’t schap zaten en in ’t glaasje keken, riep hij: “De Glasbloazers!” Het vaandel met het bierglas en de nar prijkt nog altijd trots voorop de hoogheidwagen tijdens de Grote Twentse Optocht.

 

Foto’s: Geert Cox.